Vihar

2023.06.11. 16:38

Heves esőzések Bihar megyében

Négy RO-Alert figyelmeztetést adott ki vasárnap délután a Bihar megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) a szélsőséges időjárási körülmények miatt Bihar megyére.

Forrás: bihon.ro

Erdon-összeállítás

A heves esőzés vasárnap 16 óra után elérte Nagyváradot is, rövid időn belül nagy mennyiségű csapadék zúdult le, ami ezúttal is gondot okozott az utakon. A közösségi oldalakon egymás után jelentek meg az elárasztott utcákat ábrázoló fotók és videók. Az erős szélben néhány fa is kidőlt. A vasárnapi negyedik RO-Alert riasztásban 18.30 óráig hosszabbították meg az előzőleg 16.30 óráig kiadott figyelmeztetést.

Forrás: Facebook/Info Trafic Bihor Oradea

Vasárnap 14.56-kor a katasztrófavédelem a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztető üzenetet küldött ki Váradszentmárton, Mezőtelegd, Fugyivásárhely, Nagyürögd, Magyarcséke, Esküllő, Harangmező, Cécke, Miklóirtás, Drágcséke, Kiskopács, Vércsorog és Mezőszakadát lakosainak. Délután 16 óráig narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben ezeken a településeken a heves eső, erős szél és jégeső miatt. Ez volt a második riasztás, amit a RO-Alert rendszeren keresztül kiküldött a Bihar megyei katasztrófavédelem, az elsőt Belényes, Tenke, Bihardobrosd, Magyarcséke, Pusztahollód, Kispapmező, Alsókocsoba, Sólyom, Magyarremete, Miklóirtás, Biharrósa, Belényesújlak, Robogány, Biharhosszúaszó, Biharkaba, Feketekápolna, Biharpoklos és Szombatság lakosai kapták meg, a figyelmeztetés 15.30 óráig volt érvényben.

Forrás: Facebook/Info Trafic Bihor Oradea

Délután 15.33 órakor az ISU a harmadik RO-Alert üzenetet is kiküldte a lakosságnak, ezúttal Nagyvárad, Váradszentmárton, Mezőtelegd, Fugyivásárhely, Nagyürögd, Biharszentandrás, Köröskisjenő, Harangmező, Alsólugas, Cécke, Drágcséke, Kiskopács, Vércsorog, Mezőszakadát és Hegyközpályi településekre.

Az ISU Bihar megyei diszpécserszolgálatához 16.35 óráig három bejelentés érkezett a heves esőzések miatt – közölte Camelia Roșca, a katasztrófavédelem szóvivője. A belényesi és püspökfürdői tűzoltóegységeket Mézgedre, illetve Váradszentmártonra riasztották, mindkét helyszínen egy-egy pincéből kellett kiszivattyúzni a vizet. A váradi tűzoltókat pedig az Aleșdului utcára riasztották egy ház elárasztott udvarához.

Forrás: ebihoreanul.ro

A kora esti órákban további tizennégy esethez riasztották a nagyváradi és püspökfürdői katonai tűzoltókat, akik hét tűzoltóautóval és hat szivattyúval hárítják el a heves esőzések és az erős szél okozta károkat Nagyváradon. Az erős szél miatt több fa is kidőlt az Aradi úton, a Borsi úton, Rulikowski úton és a DN 19-es országúton Nagyvárad kijáratánál. Továbbá tíz esetben az elárasztott kertekből és pincékből kell kiszivattyúzzák a vizet a tűzoltók az Aleșdului utcán, a Borsi úton, a Kolozsvári úton, a Ion Bușiția, a Privighetorii, az Aurel Covaci, a Valentin Zaharia és a Ion Mincu utcákon. A margittai tűzoltókat Középesre riasztották egy elárasztott házhoz.
A heves esőzések miatt az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) is első- és másodfokú árvízriasztást adott ki vasárnap az ország számos megyéjére, köztük Biharra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában