Helyi közélet

2023.05.11. 17:37

Euróeső hull a Bihar megyei oktatásügyre

Számos finanszírozási program keretében lehet lehívni uniós támogatásokat az oktatásügyben. A Bihar megyei önkormányzatok és iskolák élnek is a lehetőséggel, melynek eredményeképpen mintegy 90 millió euró érkezik megyénkbe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A megyei tanfelügyelőség által bonyolított finanszírozási programokról Horea Abrudan, Bihar megyei főtanfelügyelő számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. „Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében az oktatásügyi rendszer történetében először több mint egymilliárd eurót különítettek el” – jegyezte meg elöljáróban a főtanfelügyelő. Az iskolák felszerelésének, berendezéseinek korszerűsítésére kiírt pályázatra a 101 Bihar megyei közigazgatási egység közül 98 nyújtott be projektet iskolai bútorzat, digitális és számítástechnikai eszközök beszerzésére. A polgármesteri hivatalok kérhettek pénzt informatikai laborok felszerelésére (laboronként 18 ezer eurót), számítástechnikai eszközökre (osztályonként 4.300 eurót), iskolai bútorzatra (osztályonként 4.000 eurót), és szaklaboratóriumok felszerelésére (laboronként 10 ezer eurót). „A benyújtott finanszírozási kérelmek összértéke 179,4 millió lej vagyis körülbelül 36 millió euró” – tudatta a főtanfelügyelő. Elmondta, hogy ehhez a programhoz csupán Fugyivásárhely, Szentjobb és Alsóbiharkristyór nem nyújtott be projektet, előbbi azért, mert már folyamatban van egy iskolamodernizálási projektje, utóbbi kettő pedig azért, mert kevés a tanuló ezekben a községekben és attól félnek, hogy a nem megpályázható költségek nagyobbak lennének mint maga a támogatás. A főtanfelügyelő megjegyezte, hogy Vércsorog község pályázatát valamiért elutasították, de ez a döntés megfellebbezhető. A legtöbb pénzt természetesen a városok hívják le: Nagyváradnak 63 millió lej értékben van benyújtva pályázata, Belényesnek hét millió, Élesdnek és Margittának egyenként hat millió lejes támogatási kérelme van benyújtva. A Bihar Megyei Tanács, mely a speciális iskolákat működteti a megyében, közel ötmillió lej értékben nyújtott be igénylést. A főtanfelügyelő jelezte, hogy még nem tudni, hogy mely pályázatok nyerik el a támogatást, de mindenesetre akár még az idén elérkezhetnek az oktatási intézményekbe a kért eszközök és berendezések. A fő problémát az jelenti, hogy megtalálják azokat a cégeket, melyek ekkora mennyiségű terméket le tudnak szállítani.

Intelligens labor

Egy másik jelentős finanszírozási program intelligens laboratóriumok létesítését, illetve korszerűsítését teszi lehetővé a középiskolákban. A Bihar megyében lévő 52 magán- és állami középiskola közül mindössze három nem nyújtott be pályázatot ehhez a programhoz, a nagybáródi Gabriel Țepelea Líceum, a tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceum és a nagyváradi Agora International Líceum. A 49 Bihar megyei középiskola által benyújtott igénylés összértéke 3 millió euró. A finanszírozás keretében maximum 60 ezer eurót lehet lehívni egy laboratórium létesítésére vagy korszerűsítésére, az összegből például 3D nyomtatókat, virtuális szemüvegeket, okostáblákat stb. lehet beszerezni. Nyolc Bihar megyei oktatási intézmény, köztük a nagyváradi Ady Endre Líceum és Mihai Eminescu Főgimnázium két laboratórium létesítésére nyújtott be igénylést.

Mikrobuszok

A tanfelügyelő beszámolt arról, hogy Bihar megyében 83 polgármesteri hivatal nyújtott be pályázatot elektromos mikrobuszok beszerzésére, melyekkel a tanulókat fogják az iskolákba szállítani. Az ugyancsak az Országos Helyreállítási Terven keresztül bonyolított finanszírozási program országos költségvetése 200 millió euró. Ennek a programnak a keretében 8+1, valamint 16+1 férőhelyes elektromos mikrobuszokat lehet majd vásárolni. Bihar megyében összesen 169 mikrobuszt igényeltek, ezek közül 21 kisebb típusú, 148 pedig nagyobb típusú mikrobusz. A főtanfelügyelő úgy látja, hogy ennek a programnak is az jelenti majd a fő nehézségét, hogy olyan vállalkozót találjanak, amelyik ennyi autóbuszt képes legyen leszállítani. Horea Abrudan megemlítette, hogy nemrégiben hirdették meg a zöld iskolahálózat pályázati programot zöld energiával működő új iskolák építésére, vagy meglévő iskolaépületek átalakítására zöld energiával működő intézménnyé. Az önkormányzatok most készítik elő a pályázati dokumentációt. Végezetül Horea Abrudan megjegyezte, ha mindehhez hozzávesszük a Nagyváradon a Ceyrat utcában épülő kampuszt, melynek költségei 29 millió euróra rúgnak, akkor Bihar megyében összesen mintegy 90 millió euró értékben valósulnak meg vagy fognak megvalósulni az oktatásügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházások. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában