Oktatás

2023.04.07. 07:42

Román- és angolórák ukrán gyerekeknek

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Szántó Ildikó

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a portugál Nemzetközi Orvosi Segítségnyújtási Alapítvány AMI anyagi támogatásával 2022 márciusa óta folytatja az Ukrajnában élő családok és menekült gyermekek támogatását. A háború sújtotta Ukrajnából érkező családok számára számos szociális szolgáltatást tett elérhetővé, kiemelve a tájékoztatást, intézményekhez való közvetítést a minél könnyebb ügyintézés érdekében, a lakhatás, a munkavállalás, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén, illetve indokolt esetben anyagi támogatást nyújtva. Februártól a Gyermekmentő Szolgálat és az AMI, a nagyváradi görögkatolikus Caritas Egyházmegyei Egyesület CICRO egységével együttműködve, változatos és komplex oktatási programot indított ukrán családoknak és gyerekeknek ukrán tantárgyak elsajátítása és román nyelvoktatás formájában. Jelenleg 25 ukrán gyermek vesz részt a tanórákon, ahol az oktatás két összevont tanulóosztályban működik, és az ukrán tantervet követve, különböző alternatív tevékenységeket is folytatnak annak érdekében, hogy a gyerekek felzárkózzanak valamelyest az ukrán oktatáshoz és ezeket a tanórákat elismerje az ukrán tanügyi hivatal is. A tanárok, Olga és Mása ukrán származásúak, és tapasztalattal rendelkeznek a tanügy területén, az AMI által finanszírozott román órákat pedig szintén egy ukrán pedagógus, Szvetlana tanítja, aki már négy éve Nagyváradon él.
A román nyelv tanításával igyekszünk minél hatékonyabb tevékenységeket biztosítani a gyerekek számára játékos alternatív oktatás segítségével, amelyek megfelelnek az ukrán tantervnek, de ugyanakkor segítik a gyerekek szocializációját, beilleszkedését, biztonságérzetét ebben a helyzetben, egy idegen országban. Az oktatás helyszínének a Caritas Eparhial Nagyvárad Egyesület épületének földszintje ad otthont, ahol a portugál AMI alapítvány támogatásával bérleti díjat fizetünk az általunk használt helyiségért.
A román nyelvtanfolyam célja a következő készségek elsajátítása: szóbeli üzenetek megértése; összefüggő mondatok szóbeli felépítése egy adott témában; szövegek olvasása és megértése; hétköznapi mondatok gyakorlása és írása. „A román nyelvet tanuló ukrán gyerekekkel többnyire színezünk, éneklünk, mindenféle kis játékokat játszunk. A párbeszéd dominál, de inkább a szokásos megfogalmazások. A gyerekekkel 10-15 percet tanulunk, aztán játszunk, énekelünk, tanulunk, és megint játszunk… Nagyon szeretnek játszva tanulni” – mesélte Szvetlana tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában