Vásár

2023.04.11. 09:38

Még javában zajlik a húsvéti vásár Nagyváradon

Nem kedvezett az időjárás a nagyváradiaknak, szinte télies körülmények között készülhettünk a húsvétra. Ilyen borús időben nyitotta meg kapuit pénteken a nagyváradi húsvéti vásár a várban. Az idő húsvét vasárnap és hétfőn már kedvezőbb volt az árusoknak és a látogatóknak is.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

A játékok, az ételes és az italos standok, valamint az árusok is a helyükön voltak pénteken délután, amikor is hivatalosan megnyílt a húsvéti vásár. Az első órákban az esős, hideg idő miatt igen csak kevesen lézengtek a várban. Nem volt ez másként szombaton délelőtt sem, délutánra viszont megszűnt az esőzés és a bátrabbak mégis kilátogattak a vásárra. Az idő húsvét vasárnap és hétfőn már kedvezőbb volt az árusoknak és a látogatóknak is. A szervezők húsvéti dekorációkkal, tojásfákkal, nyúl és tojásszobrokkal díszítették fel a várat. A fejedelmi palota udvarán kaptak helyet az ételes/italos standok és az árusok, itt zajlik a gyermekprogramok egy része, itt van a nyuszilabirintus és az arcfestő sátor is. Ugyanitt egy pihenőhelyet és étkezőasztalokat is felállítottak. A külső udvaron a kicsik és tizenévesek számára készültek különböző játékokkal és tevékenységekkel, például van mini-állatkert, szamárfogat, kisvonat, bérelhető kisautók és több körhinta is. A Bethlen-bástyában zajlanak a bábszínházi előadások és a bűvészbemutatók. Rossz idő esetén a színpadi rendezvényeket az F-épület multifunkcionális termében tartják meg.

A gyerekek a vásár minden napján kétszer találkozhatnak a nyuszival délután 15.30 és 16 óra között, valamint 19.30 és 20 óra között. Állandó program naponta 17 és 18 óra között az ácsműhely és a hímestojás készítés a Bihar Megyei Kulturális Központ sátránál. Ezek mellett kreatív műhelyek is működnek. Az állandó programok mellett több más esemény is lesz a várban. Április 12-én, szerdán 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes keménytelki táncokat mutat be, majd ezt követően 18.15 órától Folk-a-porter címmel divatbemutató lesz Cristina Breteanu és Zsuzska Folksufnija népviseleti műhely együttműködésében. Április 13-án, csütörtökön 17 órától Coznici Renáta tart jógabemutatót. Hétvégén péntektől vasárnapig további gyermekfoglalkozások is lesznek: arcfestés, íjászat, szövő- és fonó műhely. Továbbá április 14-én pénteken Eduard és Bianca bűvészelőadása lesz, április 15-én, szombaton 12–16 óra között a Szent László Egyesület szervezésében főzőbemutatót tartanak, 20 órától pedig a Nyuszik című román nyelvű gyermekelőadást nézhetik meg a gyerekek. Április 16-án vasárnap 19 órától ismét bűvészelőadás lesz, majd április 17-én, a vásár utolsó napján a már megszokott állandó programok és műhelyek várják a kilátogatókat. A vásár napi programja és a tevékenységek teljes listája megtalálható a rendezvény honlapján (www.targuldepastioradea.ro) és Facebook-oldalán (@targuldepastioradea).

A vár előtt zajló aluljáró-építési munkálatok miatt nehézkes a vásár megközelítése, épp ezért a szervezők alternatív útvonalakat javasolnak a gyalogosoknak, kerékpárosoknak, autósoknak és a tömegközlekedési járművekkel érkezőknek. Ezek az útvonalak a rendezvény Facebook-oldalán találhatók meg. A húsvéti vásár ideje alatt a Bethlen-bástya melletti parkoló ingyenesen használható. A vásár április 7–17. között zajlik a Visit Oradea egyesület szervezésében és a váradi önkormányzat támogatásával. A vásár az említett időszakban hétfőtől péntekig 16–22, szombaton és vasárnap pedig 12–22 óra között zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában