Borverseny

2023.03.07. 13:43

„Nagykorú” lett az élesdi Sebes-Körös menti borverseny

Hideg, szeles, inkább februári, mint márciusi idő fogadta szombaton a XVIII. Sebes-Körös menti borversenyre érkezőket Élesden. Így aztán nem sajnálták a Bihar megyei szőlősgazdák, hogy ez a nap, a borversenyen való részvételük miatt, kiesett a tavaszi munkálatok hétvégi programjából.

ERDON-összeállítás

Ismerve a szólás-mondást: Korán virágzó fának ritkán eszel gyümölcséből, kedvezőnek mondható a mostani időjárás. Talán ezért is, a résztvevő vendégek jókedvűen koccintottak, boraikat kínálgatva, az élesdi Bocskai-központ nagytermében megrendezett versenyen. Az immár hagyományos forgatókönyv szerint rendezett megyei borversenysorozatnak ez a Sebes-körös-völgyi verseny a hatodik állomása. Erre az időre a borászok zöme már megmérettette borait az előző öt alkalom egyikén. Az élesdi versenyt nem a benevezett minták magas száma jellemzi, már csak azért sem, mert a környéken jóval kevesebb a szőlőt művelők száma, mint például az Érmelléken. Ennek ellenére, aki évek óta eljár az élesdi rendezvényre, meggyőződhetett: ez a megmérettetés színvonalban nem marad el más megyei versenyektől. Van azonban egy sajátossága is: itt vezették be először a benevezett borminták teljes titkosítását.

 

Már elütötte a délutáni három órát az élesdi református templom közeli toronyórája, amikor a hattagú zsűri két csoportra osztva megkezdte a 113 benevezett bor zsűrizését. A Nagyváradról érkezett ítészek (dr. Popa Dorin, Máté Szilvia, Tóth Júlia, Kiss Zoltán, Fenesi Péter Győző és Szoboszlai Csaba) este 7 órára végeztek a zsűrizéssel, így a terv szerinti időpontban felszolgálhatták az előételt és elkezdődhetett a vacsora. A menü további elemei: gulyásleves, töltött káposzta és kalács. Közben megérkezett Mezőtelegdről a Graffiti band háromtagú zenekara, amely az est folyamán kitűnő, úgymond talpalávaló zenét is bőven szolgáltatott a táncra perdülőknek. A zenekar tagjai: Orbán András (Macska) billentyűs, Csalók Sándor énekes és Szegál Ottó vendéghegedűs.

 

A Poynár Miklós Borbarátok Köre, a Sólyomkő Egyesület és az Élesdi Polgármesteri Hivatal által rendezett megmérettetésen a 113 benevezett borból 105 lett érmes, az alábbi megosztásban: 1 nagyarany, 51 arany, 32 ezüst és 21 bronz. Helyszűke miatt csak a 19 ponton felüli aranyérmes bor adatait ismertetjük: 1. Olaszrizling – 2020, 19,53 pont, nagyarany (Lakatos Kálmán, Fugyivásárhely); 2. Traminer – 2021, 19,50 (Domián Botond, Pusztaújlak); 3. Rajnai rizling, 19,33 (Magda Sebastian, Keményfok/Avram Iancu); 4. Portó-édes, 19,27 (Pusztai Sándor, Élesd); 5. Fekete leányka – 2021, 19,20 (Kajántó Pál, Élesd); 6. Kékoportó, 19,17 (Bruncsák pincészet, Hegyköztóttelek); 7. Furmint szamorodni, 19,10 (Pusztai Tibor, Élesd); 8. Habzó Cabernet sauvignon, 19,07 (Pusztai Sándor, Élesd); 9. Portói édes, 19,03 (Pusztai Sándor, Élesd).
Amíg a szervezők az oklevelek kitöltésén dolgoztak, addig Popa Dorin zsűrielnök értékelte a borokat. Elmondta: annak ellenére, hogy a 2022-es évjárat gyengének mondható, kevés volt a hibás bor, ez a borászok töretlen szakmai fejlődésének köszönhető.

 

Az okleveleket és a serlegeket a verseny legfőbb szponzorai adták át a díjazott borok gazdáinak, a következő sorrendben (a bronzérmes borokkal kezdve): Hristu Vasile, Cobarzan Dorel és Todoca Ioan, Élesd polgármestere. Az élesdi borverseny szervezői mindent elkövettek, hogy az idei borverseny – két év kimaradás után – sikeres legyen. Közöttük meg kell említeni elsősorban a főszervező Pusztai Sándort, a Török és a Homonnai családot, Székely Dánielt, Horváth Zsoltot és Domián Botondot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában