Helyi adó

2023.03.14. 16:59

Csekély mértékű adóemelés lesz jövőre Váradon

A jövő évi adókat az inflációs rátának megfelelően 13,8 százalékkal kell emelni, de Nagyváradon az adózók csak 7 százalékkal fognak többet fizetni. Az önkormányzat vezetői tagadják, hogy ebben a döntésben szerepet játszott volna az, hogy jövőre választási év lesz.

Pap István

A törvény értelmében március 14. az utolsó nap, amikor az önkormányzatoknak közvitára kell bocsátaniuk a jövő évi, tehát a 2024. évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó tervezeteiket, ezért a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is előállt ezzel a javaslattal. Florin Birta polgármester és Eduard Florea, a hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője ismertette kedden a legfontosabb tudnivalókat. A polgármester kifejtette: az Adó Törvénykönyve kimondja, hogy a soron következő év helyi adóit és illetékeit az aktuális esztendőt megelőző év hivatalos inflációs rátájának megfelelő értékkel kell módosítani. Mivel 2022-ben az inflációs ráta 13,8 százalék volt, ezért a jövő évi adót is ekkora mértékben kell emelni. A nagyváradi önkormányzat azonban megtalálta a módját annak, hogy az emelés összességében csak hét százalékos legyen, méghozzá úgy, hogy 6,8 százalékkal csökkentik az adóköteles értéket vagy a befizetendő adók összegét. Eduard Florea elmagyarázta, hogy kötelező az inflációs ráta mértékével emelni a helyi adókat, viszont ezeknek az adóknak vannak olyan elemei is, amelyek módosítása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik. A magánszemélyek ingatlanadója esetében például alkalmazzák ugyan a négyzetméterenként kiszámított inflációs rátát, de csökkentik az adott értékre vonatkozó százalékos arányt. A gépjárműadók értéke fix összegben van megadva, de mivel 2018-ban a kormány csökkentette a jövedelemadót, aminek nyomán a nagyváradi önkormányzat 20 százalékos adóemelést rendelt el, így most ebből a húsz százalékból csökkentenek annyit, hogy ezzel mérsékeljék a 13,8 százalékos adóemelés hatásait. „Tehát minden adónemre találtunk olyan törvényes megoldást, ami lehetővé teszi, hogy a polgár által befizetett adó csak hét százalékkal legyen több, mint az idei” – fogalmazott Florea.

Nem mindre érvényes

A gazdasági igazgató a továbbiakban kifejtette, hogy a módosítások csak azokra a helyi adókra vonatkoznak, amelyek megszabása közvetlenül függ az inflációtól, és nem érinti azokat az adónemeket, melyek kiszámítása nem az infláció, hanem például az ingatlan értékbecslése alapján történik. Ilyen értelemben tehát 7 százalékkal fognak többet fizetni a lakásként használt ingatlantulajdonuk után a magánszemélyek, de ez a módosítás nem érinti a magánszemélyek által nem lakhatásra használt ingatlanokat, sem pedig a jogi személyek tulajdonában lévőket, függetlenül ezek rendeltetésétől. A beépített telkek adója is 7 százalékkal fog nőni jövőre, míg a város külterületén lévő, illetve a mezőgazdasági területek adója a teljes 13,8 százalékos mértékkel fog emelkedni. Ennek oka az, magyarázta Florea, hogy a mezőgazdasági területek adója jelenleg sokkal kisebb, mint a többi telektípusé. A 12 tonnásnál kisebb gépjárművek adója is 7 százalékkal fog nőni, a 12 tonnásnál nagyobbakat nem érinti ez a módosítás. Az egyéb helyi adókat és díjszabásokat, például a parkolási díjat, az év utolsó harmadában fogja megszabni a nagyváradi önkormányzat.

Kedvezmények

Jövőre módosulnak valamelyest az adókedvezmények azok számára, akik 2024. március 31-ig kifizetik az arra az évre esedékes összes helyi adójukat, tehát az ingatlan-, a telek- és a gépjárműadójukat. Azok a természetes személyek, akik az említett időpontig kifizetik online minden helyi adójukat, az idei 8 százalék helyett 10 százalékos adókedvezményt kapnak, ha más módon fizetik be idejekorán az adókat, akkor marad a 4 százalékos kedvezmény. A jogi személyek esetében az lesz a változás, hogy az önkormányzat nem fog különbséget tenni az online és a más típusú befizetés között, hanem 4 százalék lesz a kedvezmény, függetlenül a befizetés módjától. A jogi személyek idén a magánszemélyekhez hasonlóan még 8 százalékos adókedvezményt kapnak az online befizetés után. Mindezeknek a módosításoknak a nyomán a gazdasági igazgatóság számításai szerint jövőre 5,8 millió lejjel több bevétele lesz az önkormányzatnak a helyi adókból.

Számítások

A gazdasági igazgatóság konkrét számításokat is végzett, hogy különböző tulajdontípusok után mekkora adót kell majd fizetni jövőre, amennyiben a helyi tanács elfogadja a most ismertetett módosításokat. Elhangzott, hogy egy magánszemély egy A adóövezetben lévő, 52 négyzetméteres kétszobás lakás után idén 232 lejt kell fizessen, ha pedig március 31-ig kifizeti online az adót, akkor annak értéke 213 lej. Ugyanezért a lakásért jövőre 16 lejjel többet, azaz 248 lejt kell majd fizessen, de ha jogosult lesz a 10 százalékos adókedvezményre, akkor ez már csak 223 lej lesz. Egy három szobás, szintén az A adóövezetben lévő, 65 négyzetméteres tömbházlakás idei évi adója 317 lej, 8 százalékos kedvezménnyel 292 lej, jövőre pedig 349 lej lesz (32 lejjel több), a tíz százalékos kedvezménnyel pedig 314 lej. Egy, az A adóövezetben lévő, 522 négyzetméteres telken álló, 242 négyzetméteren elterülő ház idei évi adója 1315 lej, a 8 százalékos kedvezménnyel 1210 lej, míg jövőre 1407 lej lesz (92 lejjel több), de a 10 százalékos adókedvezménnyel csak 1266 lejt kell befizetni. Eduard Florea következő példája egy, a B adóövezetben lévő, 134 négyzetméteren elterülő házra vonatkozott, amely 200 négyzetméteren fekszik, és tartozik hozzá 600 négyzetméternyi mezőgazdasági terület is. Az idén ennek az építménynek az adója 450 lej, a teleké, amelyen áll, 162 lej, a mezőgazdasági területé pedig 13 lej, azaz összesen 625 lej egész évre. Jövőre egy ilyen háznak az adója 481 lej lesz, a teleké, amelyen áll, 173 lej, a mezőgazdasági területre pedig a 13,8 százalékos adóemelést fogják alkalmazni, de az így is csak 15 lej lesz egész évre, tehát összesen 669 lejt kell majd fizessen a tulajdonos. Ha élni kíván a 10 százalékos adókedvezmény lehetőségével, akkor 602 lejt kell befizessen jövőre a felsorolt ingatlantulajdonok után. Hasonló számítást végzett a gazdasági igazgatóság a gépjárműadók vonatkozásában is. Egy 1,4 köbcentis Dacia Logan idei évi adója 87 lej, a 8 százalékos kedvezménnyel 80 lej. A módosítások nyomán jövőre ez az adó 93 lejre emelkedik, de a 10 százalékos kedvezménnyel csak 83,7 lej lesz. Egy 1,9 köbcentis jármű adója az idei évre 296 lej, 8 százalékos kedvezménnyel 272,3 lej, jövőre pedig 317 lej lesz, 10 százalékos adókedvezménnyel 285,3 lej.
Az újságírók kíváncsiak voltak arra, hogy ennek a döntésnek az áll-e a hátterében, hogy jövőre önkormányzati választások lesznek, főként annak tükrében, hogy a nagyváradi önkormányzatra eddig nem volt jellemző az, hogy arra keressen megoldásokat, hogy a váradiak minél kevesebbet fizessenek a város kasszájába. Florin Birta természetesen azt válaszolta, hogy ennek a döntésnek semmi köze ahhoz, hogy jövőre választási év lesz. Eduard Florea a maga során kifejtette, hogy a város költségvetése az idei évben van megterhelve, amikor be kell fejezni az előző európai uniós költségvetési ciklusban elkezdett projekteket. Jövőre már nem lesz ekkora nyomás a helyi költségvetésen, tehát a város megengedheti majd magának ezt az adópolitikát, annál is inkább, mert olyan jelzéseket kaptak, hogy jövőre több pénzt fognak visszakapni az önkormányzatok a jövedelemadó visszaosztásakor.
Végezetül Florin Birta ismertette a tervezet elfogadásának az ütemtervét: március 14. és április 7. között várják a javaslatokat, időközben március 22-én az önkormányzat vezetői találkoznak az üzleti szféra képviselőivel, és még ugyanazon a napon, március 22-én délután öt órai kezdettel közmeghallgatást is tartanak a városháza nagytermében. Az előterjesztésről várhatóan az április 27-re tervezett helyi tanácsülésen fognak dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában