EMSZ

2022.12.14. 10:53

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezete

A nagyváradi városháza Rimler Károly termében tartotta alakuló gyűlését december kilencedikén az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezete.

Forrás: Facebook/EMSZ-Nagyvárad

A korábbi Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének elnöke, Moldován Gellért Lajos köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd részletekbe menően beszámolt az elmúlt két év a nagyváradi magyarságot érintő közéleti eseményeiről, tapasztalatairól. Mint elmondta, a közelmúltig a nagyváradi néppárt alapszervezetébe, és számos civil egyesületbe, valamint más szervezetbe tömörült nemzeti-polgári oldal sok sikeres rendezvényt, ünnepséget, megemlékezést tudhat maga mögött az elmúlt időszakban, az pedig magától értetődő, hogy a magyarságot közvetlenül érintő minden fontosabb eseményből kivette a maga részét, ami sok esetben komoly, erő feletti megfeszített munkát jelentett. Példaként a népszámláláshoz kapcsolódó feladatokat, illetve a magyarországi választásokra történő regisztrációt, és a levélszavazatok biztonságos célbajuttatását hozta fel. Mint mondta, a nagyváradiak a fontos célokat szem előtt tartva mindkét esetben maximálisan teljesítettek.
Moldován egyúttal felhasználta az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon a tagságnak a közös munkáért, a számtalan egyéni és együttes erőfeszítésért, a jelenlétért és a kitűzött célok melletti kitartásért. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a politikai érdekképviseletet felvállalók mindenkor számíthatnak a civil szférára, és megköszönte az együttműködést, és a közös cselekvés lehetőségét többek között a Magyar Polgári Egyesületnek, a Szent László Egyesületnek, az Érmelléki Gazdák Egyesületének, illetve valamennyi más közreműködő szervezetnek.
Ezt követően Moldován Gellért felkérte Habinyák Istvánt, az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei megbízottját, hogy vezesse le az alakuló gyűlés formai részét. A területi megbízott, mielőtt rátértek volna az új EMSZ alapszervezet vezetésének megválasztására, tömören felvázolta az erdélyi és partiumi magyar nemzetrész életében az elmúlt 33 évben történt fontosabb eseményeket. Külön kitért a nemzeti-polgári oldal önszerveződésének egyesz szakaszaira, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt, és a Magyar Polgári Párt szerves egységet alkotó alakulatainak létrehozását kikényszerítő tényezőkre, és az ezen szervezetek által bejárt útra, valamint az elmúlt évtizedek kihívásaira, és az elért eredményekre. Beszélt a két nemzeti, jobboldali párt egyesülésének körülményeiről, melyet az új egység megalkotásának, és az immár három évtizede hiányos, sok téren zsákutcás romániai magyar érdekképviselet jobbá tételének szükségszerűsége motivált. Mostantól tehát Erdélyben három magyar párt heyett csupán kettő van.
Szem előtt kell tartani, hogy a nagyváradi magyarság legfontosabb közéleti feladata visszaszerezni a város vezetésében az alpolgármesteri helyet, hiszen ez a pozíció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kultúra, az oktatási intézményeink, a nyelvhasználat területén valamennyi érdekünket érvényesíteni tudjuk. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt a feladatot jelen körülmények között szinte bizonyosan csupán a Néppárt és az MPP egyesülésével létrejött EMSZ tudja sikerre vinni, hiszen az előző választások óta semmi sem változott, és csupán a Néppárt volt képes a várost vezető liberálisokkal megőrizni az ehhez szükséges párbeszédet. Aki tehát ismét a nagyváradi magyar nemzeti oldal ellen fog kapányolni a 2024-es választások alkalmával, akarva, vagy akaratán kívül, a város magyarságának alapvető érdekeivel szemben cselekszik majd – zárta mondandóját a területi megbízott.
Eexpozét követően az új EMSZ alapszervezet elnökévé a jelenlevők Moldován Gellért Lajost teológust, tanárt jelölték, és egyhangúlag meg is választották. Az öt tagú elnökségben alelnöki minőségben helyet kapott Mérai Éva közgazdász, Caba Franciska vállalkozó, Nagy Zoltán pedagógus, és Kálmán Balázs informatikus szakember.

Az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi sajtóirodája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában