Újrahasznosítás

2022.09.13. 14:00

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalók

Újabb hasznos információt közölt a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan a RER Vest vállalat Facebook-oldalán. A közzétett videóanyagból számos kérdésre kaphatnak választ a váradiak.

BN-összeállítás

Folytatódik a váradi lakosok szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásának bővítése. A RER Vest vállalat új videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy újrahasznosítható-e a használt papír zsebkendő és szalvéta, hova kell dobni az élelmiszer-csomagolásokat, és hogyan lehet használni azokat a zacskókat, amelyekben a zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk. A RER Vest szakember segítségét kérte e kérdések megválaszolásához. Branner Ferenc Levente, a hulladékválogató állomás vezetője kiürített egy újrahasznosítható hulladékot tartalmazó zsákot, hogy kiderüljön mit csinálunk jól és mit nem. A hulladékválogató állomás az a hely, ahol az Eco Bihor szétválogatja és előkészíti az újrahasznosításra a nagyváradi lakosok által sárga zsákokban vagy kukákban eldobott hulladékát.

Az első dolog, amire Branner Ferenc Levente felhívja a figyelmet, hogy a sárga zsákba használt papír zsebkendők és szalvéták is kerültek. Annak ellenére, hogy papírból vannak, ezek nem újrahasznosíthatók, mivel vegyi anyagokkal és vírusokkal lehetnek szennyezettek. Épp ezért a papír zsebkendőket a fekete kukába kell dobni. Ugyanide kerülnek a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica csomagolása is, hiszen ennek belseje zsíros, nem lehet kimosni. Az élelmiszer-csomagolások, joghurtos dobozok, tejes dobozok és süteménycsomagolások mind újrahasznosíthatók, amennyiben megfelelően ki lettek öblítve kidobás előtt, és nem maradt rajtuk semmilyen szennyeződés. Gyakran előfordul, hogy a váradiak a sárga zsákba dobják a biológiailag lebomló zacskókat is, amelyekben a gyümölcsöket vagy zöldségeket vásárolták. Branner a videóban elmagyarázta, hogy a legjobb megoldás az, ha ezekbe a zacskókba a biológiailag lebomló hulladékokat gyűjtjük, amelyek végül a barna kukába kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában