Plantropolis

2022.09.13. 14:29

Környezettudatosságra nevelték a Szent László-s ovisokat

Plantropolis címmel egy zöldprojektet valósított meg a Szent László Óvoda a Nagyváradi Közösségért Alapítvány támogatásával, melynek körülbelül száz, 2–6 éves gyermek volt a kedvezményezettje.

Ciucur Losonczi Antonius

A két projektfelelős, Szabó Emese intézményvezető és Törös Noémi óvónő arról számoltak be szerkesztőségünknek, hogy a Szent László Óvoda is egy volt a számos tanintézmény közül, mely részt vett a 2021–2022-es tanévre kiírt Plantropolis elnevezésű programban. Minden kolléganőjük és mind az öt óvodai csoport bekapcsolódott a projektbe, az elnyert összeget (6200 lej) különféle megvalósításokra költötték. A fő cél a környezettudatosságra való nevelés volt, amit különböző hónapokban különféle tevékenységgel értek el.

Februárban például a gyermekekkel közösen magokat ültettek (paradicsom, paprika), melyekből palánták fejlődtek ki. Próbáltak az újrahasznosításra is hangsúlyt fektetni úgy, hogy használt tejesdobozokba és tojástartókba ültették el a magokat. A csoportokban az ovisok aztán megfigyelhették, hogy csírázik ki egy mag és lesz belőle növény. Májusban az óvoda udvarán virágokat ültettek, óriási nagy ágyásokba – amiket egy segítőkész apuka alakított ki –, felhasználva azokat a palántákat, melyeknek a magját korábban szintén ők ültették el.

 

Próbálták arra is ráirányítani a gyermekek figyelmét, hogyan keletkezik egy új élet, ezért keltetőgépbe tojásokat tettek, s így lettek saját kiscsibéik. A nyár folyamán a szülőkkel egy biofarmra kirándultak Sólyomkővárra. A városi gyerekek megcsodálták a kecskéket, s megtapasztalták, hogyan készülnek a tejtermékek, amiket persze meg is kóstoltak.

Szintén a projekt keretében meglátogatta az óvodát Sün asszonyság a Nagyváradi Közösségért Alapítvány részéről, aki megnézte a gyermekek munkáit is. A nyáron pedig az általuk termesztett zöldségeket elfogyasztották.

„Mi egy városi óvoda vagyunk, a gyermekek nincsenek hozzászokva a mezőgazdasági tevékenységekhez, nekik ezek újdonságnak számítottak. A projekt lényege éppen az volt, hogy megbarátkozzanak ezekkel, közelebb kerüljenek a természethez. Nagy élményt jelentetett számukra, hogy locsolhattak, ahogyan észrevettek valamilyen apró kis változást a növényeken, lelkesen mutogatták”, magyarázták a projektfelelősök. Hozzátették: ezzel párhuzamosan a magyar kormány támogatásával egy infrastrukturális beruházás is zajlik, így lesz egyre szebb az óvoda és környezete.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában