Közösségépítő tevékenység

2022.07.29. 11:00

Ismét átadják a Beöthy Ödön-díjakat

A jelöléshez szükséges íveket elkezdik továbbítani a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni harminc napon belül lehet ezeket – jelentette be a Fekete Sas-palotabeli székházban tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy minden évben több olyan díjat is átadnak, melyekkel a közösségépítő tevékenységet jutalmazzák különböző területeken. Felidézte, hogy 2014-ben alapították a Beöthy Ödön-díjat, amit azon elöljáróknak ítél oda a Szövetség, akiknek az önkormányzati munkássága példaértékű. Azóta szinte minden évben átadták, eddig hat alkalommal, csupán 2019-ben és 2020-ban, a közelgő választások, valamint a koronavírus-járvány miatt maradtak el az ünnepségek. Pályázni, mint eddig is, két kategóriában lehet: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok, másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, eredeti ötlettel járulnak hozzá a fejlődéshez. Eddigi díjazottjaik önkormányzati kategóriában: Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester, továbbá Bors község és Bátori Géza, Biharfélegyháza Kelemen Zoltán révén, a Sorbán Levente vezette Alsólugas, a Mados Attila irányította Bihardiószeg, valamint Érszőllős és annak elöljárója, Beke László. A kezdeményezés kategóriában pedig plakettet vehetett át Balázsi József (Érsemjén), Nyakó József (Érmihályfalva), Nyíri Sándor (Kiskereki), Nagy Miklós (Szalárd), Béres Csaba (Székelyhíd) és Horváth Béla (Szalacs). Sorrendben a következő ötletekért kapták ezt: a Rendezett porta-program, a Részek viadala verseny, a legtöbb testvértelepülés, a fiatalok helyben maradását elősegítő projekt, a szociális hálózat kiépítése és az önkéntes tűzoltóság.

Saját magát is nevesítheti valaki vagy mást is jelölhet. A jelöléshez szükséges íveket elkezdik továbbítani a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni harminc napon belül lehet azokat – magyarázta Borsi Imre Lóránt, az ügyvezető elnökség tehát szeptemberben fog döntést hozni a díjazottakról.

A díj névadója, Beöthy Ödön 226 évvel ezelőtt született, volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét, Hamburgban hunyt el 1854-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában