Beruházások

2022.04.28. 12:00

Egészségügyi stratégiai projekt

Ciucur Losonczi Antonius

Az egészségügyi stratégiai projektről is beszélt Ilie Bolojan megyei tanácselnök szerdai sajtótájékoztatóján, jelezve, hogy ezt még az előző megyevezetés idején kezdődött el. Felidézte, hogy egy határon átnyúló európai uniós projekt keretében zajlik, és több itteni és magyarországi intézmény vesz részt benne. A projekt teljes értéke 9,7 millió euró, mely összeg közel 8 százalékának a kedvezményezettje a magyar oldal, több mint 90 százaléka tehát a befektetéseknek Bihar megyében valósul meg. A legnagyobb részt Nagyvárad önkormányzata hasít belőle: 4,7 millió euró a kórházak (megyei és városi) felszerelésére van előirányozva. 1,4 millió euró jut a megyei önkormányzatnak, melyet hegyimentéssel (Salvamont, katasztrófavédelem-ISU) kapcsolatos beruházásokra költenek, illetve Pádison és Biharfüreden várhatóan idén ősszel fel lehet majd avatni a sürgősségi egészségügyi központokat. Ugyanakkor egy speciális járműnek és egyéb műszaki eszközöknek beszerzésére is kötöttek szerződéseket, melyek az idei év folyamán megérkeznek.

A közbeszerzési eljárásokat a két váradi, valamint a margittai, az élesdi, a nagyszalontai és a belényesi kórházak esetében Várad önkormányzata bonyolította le. Nemcsak az orvosi eszközparkja gyarapodik azonban a felsorolt egészségügyi intézményeknek, hanem egy telemedicina rendszer is kiépül. A nyár végéig valamennyi berendezést leszállítanak, és reményeik szerint még az ősz folyamán be lehet majd üzemelni ezeket. A teljes projekt pedig jövő nyáron érhet véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában