DEMÓ 5

2022.02.18. 09:42

Múzeumi Órák a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban

A Mozaik Múzeumtúra által életre hívott és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, valamint a Felelős Szülők Iskolája által megszervezett „DEMÓ 5” napnak köszönhetően február elején közel 21 ezer diákkal és több, mint 680 pedagógussal, 44 múzeum foglalkozásaival kapcsolódhattak össze a szalontai diákok digitális térben, hagyományos tantermi oktatásban.

Fotó: Gudana Photography

BN-összeállítás 

A Virtuális Mozaik Múzeumtúra egy internetes oldal, melyre a Kárpát-medence múzeumi szakemberei készítenek érdekes játékokat, melyek révén települések, neves személyiségek, irodalmi alkotások vagy tudományos sikerek ismerhetők meg. A játékok és információk korcsoportok, érdeklődési körök szerint csoportosítva kerülnek fel az internetes oldalra, így a felhasználók könnyen, gyorsan kiválaszthatják az érdeklődési körüknek megfelelő vagy a tantervhez kapcsolódó részeket. 

A nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum munkatársai is csatlakoztak a programhoz, így a hajdúváros jeles szülötteiről is találhatnak érdekességeket, játékokat az érdeklődők, a DEMÓ 5 napba pedig bekapcsolódtak a szalontai diákok. Az Arany János Elmélet Líceum tanárai az iskola Bocskai utcai új épületében a jól felszerelt informatika szakteremben szervezték meg a múzeumi órákat egy ötödik, egy nyolcadik és egy tizenegyedik osztály számára. A program keretein belül a nagyszalontai ötödikes diákok online játékok segítségével ismerkedtek településük híres szülötteivel, Arany Jánossal és családjával, Arany Lászlóval, a mesegyűjtővel, továbbá A kóró és a kismadár című Arany László-mese játékos feldolgozása is sikeres volt. 

A nagyobbakkal a pedagógusok virtuális túrákat tehettek, válogatva a hajdúváros múzeuma mellett további 43 határon inneni és túli tárlat anyaga közül. Így találkoztak Sinka István balladaköltészetével, Lovassy Lászlóval, az országgyűlési ifjak vezetőjével, Zilahy Lajossal, a producerrel, Arany János költővel, de töltöttek ki Balatoni József, "Jocó bácsi" előadása után egy Redmenta kvízt a Híres magyarok–Híres ételek témában. A Déri Múzeum Divattörténelem és világutazás témája is érdekesnek mutatkozott. A Dobó István Vármúzeumban Gárdonyi Géza és a bor. Egri csillagok feldolgozása során a szőlőművelés örökségéről néztek meg egy kisvideót. A Gödöllői Királyi Kastély barokk képrejtvényét is megfejtették a 11. osztályosok, de a Leskovszky Hangszergyűjteményt megtekintve Tinódi, Petőfi és a hangszerek kapcsolatáról is érdekességeket fedezhettek fel az érdeklődő diákok. Az Esztergomi Vármúzeumban a Balassi Bálint, Esztergom vitéze című tárlatot járhattuk végig. Érdeklődtek tanulók a Semmelweis Ignác orvosról, „az anyák megmentőjéről”szóló kiállítás, vagy Madách Imre kalandos élete iránt is, de a humán mellett a reál témák is előtérbe kerültek: a budapesti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kilobyte, megabyte, gigabyte videósorozatát is megnézhették az adattárolásról.

A Virtuális Mozaik Múzeumtúra bárki számára elérhető az interneten. Látva, hogy a nagyszalontai diákok milyen jól szórakoztak és milyen sokat tanultak a DEMÓ napon, jó szívvel lehet ajánlani mindenkinek, hogy csatlakozzon a programhoz. Amíg a kirándulások ideje visszatér, látogassák a múzeumokat a virtuális térben!

Fotók: Rikk Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában