Stratégiai dokumentumok

2022.02.02. 13:00

Megvannak a pénzlehívó stratégiák

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén elfogadta azt a három stratégiát, melyek alapján az önkormányzat a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban fog európai pénzalapokra pályázni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

 

A január 27-én megszavazott dokumentumok a következők: az Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU), a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (PMUD) és a Fenntartható Energia- és Éghajlatvédelmi Cselekvési Terv (PAEDC). A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy ezekre a stratégiai dokumentumokra elengedhetetlenül szüksége van a városnak ahhoz, hogy uniós forrásokra pályázhasson a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban. A stratégiák elkészítése 678 ezer lejbe került, de ennek a költségnek a 98 százalékát az Európai Unió állta. A dokumentációkat a F.I.P. Consulting és a RomActiv Business Consulting cégek készítették el. A polgármester hozzátette, hogy dokumentumokat 2021 augusztusában közvitára bocsátották. Mindhárom stratégiát egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

 

Stratégiák

 

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia az önkormányzatnak és a Nagyvárad Metropolisz Övezet (ZMO) közösségi fejlesztési ügynökségnek a projektjeit tartalmazza a következő hét évre. Ez a stratégia előírja, hogy a város és a metropolisz övezet a városi mobilitás, az oktatás, az egészségügy, az energiahatékonyság, a turizmus, a műemlékvédelem, a kultúra, a közmű-infrastruktúra, a digitalizáció, a zöldövezet-fejlesztés, a vállalkozástámogató infrastruktúra és egyéb közszolgáltatások területén fog projekteket megvalósítani. A Fenntartható Városi Mobilitási Terv célja a közszállítás fejlesztése a városban. Ebben a vonatkozásban említi a terv a busz- és villamos-beszerzéseket, a villamospályák bővítését és felújítását, a villamosremíz felújítását. Fontos része a tervnek a közúti infrastruktúra és a közlekedésbiztonság fejlesztése. E tekintetben a konkrét projektek között említhető a közúti aluljárók építése a nagyállomás előtti téren, a Körös áruház előtti térségben, valamint a Vitéz (Decebal) és a Körös (Vladimirescu) utcák kereszteződésében, gyalogos hidak építése a Sebes-Körösön a Hilton szálló közelében, valamint a Decebal és a Szováta hidak közötti övezetben. Ugyancsak a közlekedésbiztonságot szolgálja a gyalogos övezetek kialakítása: a terv szerint a város uniós forrásokat akar majd lehívni a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs fölötti terület kialakítására, a gyalogos közlekedés bővítésére a Teleki (Primăriei) utcán, az Egyetértés terének kialakítására a Kápolna (Rahovei) tér helyén, a Széchenyi tér (Traian park) és a Barátok temploma előtti tér felújítására, a Fő utca és a Pavel utca modernizálására, a Sebes-Körös partjain további gyalogos övezetek kialakítására, illetve további bicikliutakat is kialakítanak, valamint biciklikölcsönzőket is létesítenek a városban. A Fenntartható Energia- és Éghajlatvédelmi Cselekvési Terv célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az éghajlatváltozás hatásainak lassítása. Ennek érdekében valósítana meg a város energiahatékonysági projekteket: több mint 200 tömbház, iskola és óvoda hőenergia-hatékonyságát szeretnék növelni, továbbá a megújuló energiaforrások, különösen a geotermikus és a fotovoltaikus energiaforrások kiaknázására nyújtanak be projekteket. 

 

Konkrét projektek

 

Az egészségügyi ágazatban a város legnagyobb projektje a Vlădeasa utcai új, 128 millió eurós költségvetésű járványkórház felépítése. Ennek megvalósíthatósági tanulmánya már elkészült, hamarosan kiírják a tendert a tervezésre és a kivitelezésre. Az oktatás területén a nagyváradi iskolák és óvodák rehabilitációjára kerül sor, amelyek közül kiemelt projekt a Mihai Eminescu Líceum felújítása. Ugyanakkor egy új iskola építését tervezik Váradszőllősön. Az üzleti környezet támogatását szolgálja a Borsi úti intermodális szállítási csomópont megépítése, valamint a közműhálózat bevezetése a 2. és a 4. számú ipari parkokban. Az intelligens város (smart city) fejlesztésének a jegyében integrált térfigyelő és diszpécserszolgálatot alakítanak ki, intelligens közvilágítási rendszer is kiépül a városban, valamint a polgármesteri hivatal, és az annak alárendelt intézmények és vállalatok online szolgáltatásait is fejlesztik. A turizmus fellendítését szolgálja majd az őssi strand és az egykori Szabadság mozi felújítása, illetve a váradi vár felújításának a befejezése. A tervek között szerepel egy komplex botanikus kert építése Váradszőllősön, a Petőfi park és a Nagyvásártér (December 1. park), valamint a vársánc felújítása. A váradszőllősi termálvizes távhőrendszer kiépítése után városrendezési munkálatokat fognak végezni abban a városrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában