Tanácsülés

2022.01.13. 08:56

Megyei úttá minősítették a leendő bihari körgyűrűt

Tizenegy határozati javaslatról döntött szerda délután a Bihar megyei önkormányzat az online térben megtartott rendkívüli közgyűlésén. Egy kivételével valamennyi előterjesztés átment.

Ciucur Losonczi Antonius

 

 

Az egyik tervezetnek a tárgya a 2021-es zárszámadás utáni költségvetési maradványösszegeknek az elosztása volt. Ilie Bolojan megyei tanácselnök kifejtette, hogy a rendelkezésre álló 70,5 millió lejt beruházásoknak a pénzügyi támogatására fogja felhasználni a jelenlegi megyevezetés: a már folyamatban levőknek, valamint azoknak a projekteknek a finanszírozására, melyeknek az idén kezdenek neki. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2020 végén 32,5 millió lej maradt a büdzsében, illetve míg tavalyelőtt 29,5 millió lejt, addig a múlt évben 39,2 milliót költöttek befektetésekre. A növekedés annak tudható be, hogy több pénzt hívtak le a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL), nagyobb összegeket fordítottak ezekre a megyei költségvetéséből, és hiteleket vettek fel.

 

Egy másik előterjesztést arról szólt, hogy 767 J, illetve 767 K jelzésű megyei utakká minősítsenek új utakat Bihar és Hegyközpályi térségében. Bolojan szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy finanszírozási kérvényt tudjanak benyújtani az északváradi mobilitási folyosóra. Gyakorlatilag a leendő bihari körgyűrűről és a körgyűrűt Pályival összekötő útról van szó, a Hegyközcsatár felé vezető megyei út meghosszabbításaként. Várhatóan február végéig megkapják a metropolisz-egyesülettől a műszaki tervet, majd következhetnek a kisajátítások, a tender meghirdetése és a munkálatoknak az elkezdése, európai uniós finanszírozással, a Regionális Operatív Program 2021–2027 keretében – magyarázta a tanácselnök.

 

 

Néhány tervezet egyéb kisajátításokkal volt kapcsolatos, melyeket körgyűrűknek (a belényesi, a váradszentmártoni és az élesdi) a megépítése miatt kell végrehajtani. Bolojan kiemelte, hogy a kisajátításokról várhatóan márciusban fognak dönteni, kormányhatározattal. A Belényes mellett javasolt kisajátításoknál az RMDSZ-, míg az Élesdet érintőknél a PSD-frakció tartózkodott, de ennek ellenére mindkét előterjesztés zöld utat kapott.

Mivel nem volt meg a kétharmados többség, nem lett viszont elfogadva a felszámolt Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. aktívumtranszferjeit célzó szerződésnek az aláírása.

 

Több napirendi pont a repülőtérrel volt kapcsolatos: ezeket azért kellett elfogadni, hogy újabb lépések történhessenek a tavasszal kezdődő cargoterminál-építés ügyében, illetve a pénzügyminisztérium képviselve legyen a repülőtér igazgatótanácsában.

A közelmúltban a PSD eddigi frakcióvezetőjét, Felix Cozmát államtitkárrá léptették elő, ezért az egyik előterjesztés azt tartalmazta, hogy felszabadult egy tanácsosi hely a szociáldemokrata frakcióban, melyre a baloldali párt fog nevesíteni valakit.

Címkék#megyei út

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában