Árhullám

2021.12.28. 08:12

Készültségben árvízveszély miatt

Az esőzések miatt meghosszabbították a narancssárga árvízvédelmi riasztást Bihar megye területén. Az elmúlt napokban a Köves-Körösön alakult ki annak veszélye, hogy az árhullám elmossa az országutat, de végül nem történt nagyobb baj.

Fotó: Facebook/ABA Crişuri

Pap István

 

A Körösök Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültségben van, mert az elmúlt napokban átlagban 40–60 liter/négyzetméter csapadék esett, jórészt a Fekete-Körös és a Sebes-Körös felső vízgyűjtőjén, ami miatt elindult egy árhullám – nyilatkozta tegnap szerkesztőségünknek Pásztor Sándor igazgató. Az árvízvédelmi intézkedésekről megtudtuk: „A Sebes-Körösön az egyébként üres Jád-völgyi tározóba több mint 2 millió köbméter vizet tároztunk be, és körülbelül a révi szorosig voltunk készültségben, attól lejjebb a telegdi és az alsólugasi tározók elnyelik a vizet, tehát Nagyvárad felé nincs semmi gond. A Fekete-Körösön jórészt a fenti melléfolyókon volt és van egyegy árhullám kibontakozóban” – fogalmazott az igazgató. 

A továbbiakban elmondta, hogy a Köves-Körösön is volt egy másodfokú árhullám, ami egyébként nem jelentett volna gondot, ha nem zajlana ott építkezés. „Dragánfalván építik a hidat sajnos már egy éve, és a hídmegerősítési munkálatok miatt kiásták a mederoldalt. Emiatt keletkezett ott egy kritikus pont, ami úgy van hagyva, mert az útépítők karácsonyra leálltak a munkával. Ezért mi tegnap éjjeltől (vasárnap – szerk. megj.) biztosítottuk, hogy mind az országutat, mind a hidat megvédjük attól, hogy esetleg komolyan károsodjon” – vázolta a helyzetet Pásztor Sándor. Elmondta, hogy mintegy 400 tonna, egyenként átlagosan féltonnás köveket hordtak ki és helyeztek le arra a partszakaszra, hogy a víz ne erodálja tovább a szóban forgó részt, mert meglett volna a veszélye annak, hogy az országutat alámossa a víz. „Ezt megoldottuk, a veszélyforrás elmúlt, az árhullám azóta már lejjebb van, valamikor ma délután (hétfőn – szerk. megj.) éri el Tenkét, ott másodfokú árhullám lesz, majd Talpas magasságában visszaminősül elsőfokú árhullámnak” – fejtette ki. Ami a várható csapadékmennyiséget illeti, Pásztor Sándor elmondta, hogy a Sebes-Körös és a Berettyó medencéjében nincs gond, ez utóbbin a berettyószéplaki tározóba betároztak 6 millió köbméter vizet, majd hozzátette, hogy ma, kedd délre várnak egy kisebb árhullámot. „Továbbra is a Feketeés a Fehér-Körösön okozhat kellemetlenséget a víz, nem számítunk vörös kódjelzésű árhullámra, de nyilvánvalóan készültségben vagyunk” – fogalmazott. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy most több mint 70 centiméteres hó van Biharfüreden, és ha 6–7 Celsius-fokra felmelegszik az idő, az esetleg megint elindít egy újabb, akár másodfokú készültséget igénylő árhullámot. „Reméljük, hogy az a második árhullám, ami jön, nem tetőzik rá az elsőre, és gyorsan fog levonulni. Két egymás után következő árhullámra számítunk, és azt látjuk a prognózisokból, hogy szilveszter környékén nagyon meleg idő lesz, ami azt fogja eredményezni, hogy a hegyeken lévő hóréteg elkeskenyedik és lefolyik. Nem lesz ezzel semmi gond, ha nem kap hozzá nagyon sok meleg esőt. A Biharfüreden lévő hó és eső körülbelül 150 liter/köbméter, ami sok, mert a tegnapi árhullámot 60–70 liter/négyzetméteres eső okozta. De számításaink szerint a hóréteg nem olvad meg egyszerre, így fokozatosan fog lejönni” – nyugtatta meg a kedélyeket Pásztor Sándor. Mindenesetre főként a Fekete-Körös medencéjében megáradhatnak a patakok, helyenként árvíz alakulhat ki. A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség néhány árvízvédelmi intézkedésre is felhívja a lakosság figyelmét: helyezzenek ki homokzsákokat annak érdekében, hogy a víz ne hatoljon be a házba, takarítsák ki a patakokat, vízelvezető árkokat, illetve ne hajítsanak szemetet vagy száraz növényzetet a folyómedrekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában