Advent

2021.12.05. 08:05

Fellobbant a második gyertyaláng a váradi székesegyház előtti téren

A második gyertya lángja is fellobbant a nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi koszorún szombaton este. Böcskei László megyés püspök vezetésével a jelenlévők ez alkalommal a betegekért és ápolóikért, az egészségügyben dolgozókért imádkoztak.

Ciucur Losonczi Antonius

Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: Lukács evangéliumából hangzott el egy részlet, amely kötődik az adventi szent időhöz, és elég sok nevet említ meg benne az evangélista. Jézus kortársairól van szó, olyan személyiségekről, akik a hatalmat gyakorolták, valamilyen felelősséggel bírtak a közösséggel, a néppel szemben. Lehet, hogy értesültek a prófétáról, Jézusról, Jánosról, de nem hallották meg Isten üzenetét. A nevek közt azonban ott találjuk a Keresztelő Szent Jánosét is, és az evangélista megjegyzi, hogy az Úr szózatot intézett hozzá. Feladatot adott neki, mégpedig azt, hogy készítse az utat, illetve tegye ismertté azt, hogy Isten eljött a világba, mert nem hagyja el az ő népét.

Az idei advent talán azt az üzenetet is hordozza, hogy az Úr a mai időkben is megszólít minket azért, hogy visszataláljunk a felé vezető útra. Hív tehát bennünket arra, hogy mi is napjainkban útépítőnk legyünk. Ez pedig azt jelenti, hogy megjelenítjük Isten szeretetét az emberek közt. „A mai estén a betegekért imádkozunk, de főképpen azokért, akik Isten szeretetének a megjelenítői a betegek és a szenvedők közelében akkor, amikor sok minden kiesik az emberek látóköréből. Itt vannak az orvosok, az ápolók, azok, akik a mentőszolgálatnál dolgoznak, vagy az intenzív osztályon, az idősotthonokban biztosítják a rászorultak ellátását. Ők azok, akikről elmondhatjuk- ha őszintén és tiszta lélekkel követjük az ő munkájukat-, hogy szakértelmükkel ott vannak azok mellett és közelében, akiknek nincsen más, akibe kapaszkodjanak. Különösképpen őértük akarunk most imádkozni. És közben gondolunk a családjaikra is, akik féltik őket, és arra a felelősségekre is, ami ránk hárul, miszerint megbecsülnünk és értékelnünk kell azokat, akik a szolgálatukat teljesítik emberségesen, fokozott szeretettel”- hangsúlyozta az egyházmegye főpásztora.

A gyertyagyújtási szertartáson Virgil Bercea görögkatolikus megyéspüspök is jelen volt.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában