Szent József-év

2021.11.19. 12:00

Szent József haláláról szólt a szerdai mise

A nagykilenced ugyan véget ért, de azért folytatódott a Szent József-év megünneplése a nagyváradi Szent József-telepi egyházközségben: szerda este Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója mutatott be szentmisét a templomban, Bărbuț Péter plébános pedig koncelebrált.

Ciucur Losonczi Antonius

Szent József halála volt a témája a Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója által bemutatott szentmisének, melynek kapcsán a prédikációjában két történetet mesélt el a híveknek, illetve a rádió hallgatóinak.

Az első egy olasz látnoknak a leírásából való, akit nagyon sok bíboros méltatott, az ő könyveit, gondolatait. Az egyik ilyen elmélkedése pedig Szent József haláláról szól. Tévednek azok, akik azt gondolják, hogy Mária nem szenvedett volna József halálakor, mert csak lagymatag szerette őt, hiszen csak lélekben volt a jegyese és nem testileg. Mária ugyanis teljes szívével szerette Józsefet, akivel 30 éven át élt hűségben. József atyja, barátja, jegyese, védelmezője volt a Szűzanyának és Jézusnak. Halála volt az első csapás, mely a szent családot érte, jelezve Jézus közelgő elvesztését is. Mária pedig, ahogyan ott volt József mellett, amikor az meghalt, és szent fia mellett is, közel van hozzánk is amikor úgy érezzük, hogy mindennek vége, vagy hogy minden küzdelem, gyötrelem, szenvedés nehéz – fogalmazott a tisztelendő.

A másik, teljesen más történet pedig egy apa és fia kapcsolatáról szólt – az apa, aki meghalt, élete folyamán mindig azzal indította beszélgetésüket: mondtam már ma, hogy mennyire szeretlek? Akinek van még édesapja, az, megfordítva a kezdeményezést, kérdezze meg tőle: mondta-e már neki, hogy mennyire szereti őt? És ugyanakkor bármerre jár a világban, terjessze ezt a szeretetet, és mindenekelőtt ki-ki a saját otthonában. Adjunk szeretet gyermekeinknek, házastársainknak, szüleinknek, szomszédainknak, barátainknak, hiszen nem tudhatjuk, hogy megkérdezhetjük-e még valaha is tőlük: tudják-e, hogy mennyire szeretjük őket. Váljunk Isten jóságának az élő példájává, és legyünk boldogok azokkal, akiket szeretünk és akik minket szeretnek. És legyünk vidámak, hogy mindenki meg tudja tapasztalni az öröm légkörét, amikor a társaságunkban van. Szent József is így tett – vidám volt, és segített mindenkinek. Azt üzeni: a keresztény szeretet sajátossága, hogy még az ellenségeinket is szeretjük. A szeretet ugyanis nemcsak akarat kérdése, hanem Istentől kapott ajándék – hangsúlyozta Karácson Tibor atya.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában