Oltáskampány

2021.11.12. 07:35

Sikeres oltáskampány a körösbánlaki roma közösség tagjai körében

Fotó: Zékány János

BN-összeállítás

Országos szinten kiemelkedő példával jár elől a közigazgatásilag Sonkolyoshoz tartozó körösbánlaki roma kolónia: a mintegy 400 lelket számláló közösség 96 százaléka élt a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével. A faluban a Digi24 hírcsatorna készített riportot, amelyből kiderül, csupán 17 személy nem oltatta be magát. A magas átoltottság a helyi közösséghez tartozó egészségügyi közvetítőnek is köszönhető. „Kölcsönös bizalom alakult ki közöttünk. Miután márciusban megkaptam az oltást és látták, hogy semmi bajom nem történt, ők is követték a példámat” – nyilatkozta Ramona Varga. Az egészségügyi közvetítő példáját elsők között annak édesapja követte, aki az oltás után a szomszédait győzte meg annak biztonságosságáról. Egy másik megkérdezett férfi elmondása szerint, aki szintén beoltatta magát, a közösségben nem volt koronavírusos megbetegedés. Egy másik személyt arról kérdeztek, nem befolyásolták-e az interneten keringő álhírek. „A saját magunk érdekében oltattam be magam. Nem mentünk mi ilyenek után (álhírek – szerk. megj.). Az internetre minden badarságot feltesznek, nem hiszek ezekben” – jelentette ki.

Annak ellenére, hogy a roma közösségben közel száz százalékos az átoltottság, az oltáskampányért felelős országos bizottság (CNCAV) októberi adatai szerint Sonkolyos községben a lakosság mindössze 11,92 százaléka kapta meg legalább az első adagot a védőoltásból.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában