Módosítás

2021.10.14. 07:53

Kifehérítenék a szürke gazdaságot

Leginkább a szürke gazdaság kifehérítését célozzák a Munka Törvénykönyvének módosításai, amelyek október 20-tól lépnek életbe Romániában.

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) tájékoztatásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a Munka Törvénykönyvébe bekerül a hiányosan bejelentett munkavégzés fogalma (muncă subdeclarată), mely cselekményt bünteti is a törvény. A módosítás értelmében hiányosan bejelentett munkavégzésnek minősül az, ha magasabb nettó bért kap a munkavállaló annál a jövedelemnél, mint ami meg van állatva a bérjegyzékben, a társadalombiztosítási járulék- és jövedelemadó-fizetési kötelezettségekről szóló havi kimutatásban, továbbá a biztosítottak névre szóló, az adóhatósághoz továbbított nyilvántartásában. A törvény kimondja, hogy a hiányosan bevallott munkavégzés miatt a munkaadót 8000 és 10.000 lej közötti bírsággal szankcionálják minden egyes ilyen helyzetben azonosított alkalmazott után, de a szankció összesített értéke nem haladhatja meg a 100.000 lejes összeget. Személyenként 10–15 ezer lej közötti pénzbírságra számíthatnak azok a munkaadók is, akik a munkavállalókat az egyéni részmunkaidős munkaszerződésekben meghatározott munkaidőn túli (és nem „munkaidőn kívüli”) munkavégzésre fogják. Az így kirótt bírságok összesített értéke nem haladhatja meg a 200.000 lejt. A túlórák fizetett szabadnapokkal történő kompenzálásának határidejét 60 napról 90 napra hosszabbították meg. Elfogadták azt is, hogy ha a bérek kifizetése több mint egy hónapot késik az egyéni munkaszerződésben, a kollektív munkaszerződésben vagy a belső szabályzatban meghatározott bérfizetési határidőhöz képest, akkor a munkáltató 5000 lejtől 10.000 lejig terjedő bírsággal büntethető minden egyes alkalmazott után, kivéve, ha a munkáltató a fizetésképtelenségi eljárást szabályozó törvény hatálya alá esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában