Szívügyünk a család!

2021.09.24. 16:00

Több figyelem a családdal kapcsolatos közpolitikákra

Az RMDSZ legutóbbi kongresszusán a családok megsegítésével kapcsolatban javasolt intézkedéscsomag volt a fő témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet szerdán délben Nagyváradon tartott Biró Rozália parlamenti képviselő.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália felidézte, hogy Szívügyünk a család! mottóval zajlott az RMDSZ kongresszusa Marosszentgyörgyön, múlt pénteken. Megjegyezte: bár az RMDSZ a programjában már a kezdetektől fogva foglalkozik a család intézményével, üdvözlendő, hogy több mint 30 évnyi érdek-képviseleti munka után konkrét figyelmet fordít az ezzel kapcsolatos közpolitikákra. Erre szükség is van, hiszen mind romániai, mind európai uniós szinten riasztóak a demográfiai adatok, és a családalapítással kapcsolatos statisztikák is aggodalomra adnak okot. Biró Rozália ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: még alpolgármesterként családbarát intézkedéseket kezdeményezett: a másodikos gyerekek úszásoktatását, valamint az elsősök és az ötödikesek egészségügyi állapotfelmérését.

Az RMDSZ 2021–2024 közötti időszakra vonatkozó cselekvési terve szerint országos céllá és a kormány első számú feladatává kell válnia annak, hogy az állam minél nagyobb részt vállaljon a fiatal családok anyagi teherviselésében. Olyan feltételeket kell teremteni, amelyek segítenek összeegyeztetni a karriert és a gyermekvállalást. Anyagilag támogatni kell az eszközbeszerzést, minden településen, ahol igény van rá, bölcsődét kell építeni, a délutáni oktatás bevezetését pedig általánossá kell tenni.

A dokumentum kitér arra is, hogy az RMDSZ több generációra kiterjedő családpolitikai intézkedéscsomagot dolgoz ki, amely több elven alapul. Így például, hogy a család minden tagja számára elérhetővé váljanak a különböző juttatások, szolgáltatások, jogok, lehetőségek. Növekedjen a GYES összege a második gyermek születése után, ugyanakkor a nagyszülők, felnőtt munkanélküli testvérek is kaphassák meg a GYES-t, ha vállalják, hogy részt vesznek a gyermek gondozásában, amíg a szülők dolgoznak. Az apákat pedig azzal ösztönzik a gyermeknevelésben való részvételre, hogy jelentősen növelnék az apáknak járó gyermekgondozási szabadságot és pótszabadságot.

Az alanyi jogon járó támogatás mellett előnyben részesítenének olyan formákat, amelyek a kedvezményezetteket aktív és felelős cselekvésre késztetik. A családpolitikának kitüntetett figyelemmel kell kezelnie a nagycsaládosokat – középpontjában a többgenerációs család álljon, amelyben az idősebb és fiatalabb nemzedékek között együttműködés, kölcsönös támogatás és felelősségvállalás valósul meg. Támogatják és fontosnak tartják ezek mellett a nagyszülők unokákról való gondoskodását, másfelől a gyerekek, unokák részvételét a nagyszülők gondozásában.

Az RMDSZ 2021. december 31-ig kidolgozza és a kormány elé terjeszti a részletes családtámogatási intézkedéscsomagot – közölte Biró Rozália.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában