Falfirka

2021.09.28. 13:00

Drága mulatság a vandalizmus, mégis gyakori jelenség Nagyváradon

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A szemetelés mellett a vandalizmus is jelentősen ronthat egy város összképén, Nagyváradon pedig sajnálatos módon utóbbi jelenség is gyakori. Függetlenül attól, hogy a város mely részén járunk, legyen az a periféria vagy a város központja, öt perc sétát sem tehetünk meg úgy, hogy ne akadjon meg a szemünk valamilyen falfirkán, és ezek között nagyon kevés az olyan, amit alkotásnak, igazi graffitinek lehetne nevezni. Hidakon, hidak alatt, átjárók falain, parkokban, üzletek falain, vagy akár üresen hagyott bérlemények kirakataiban, sőt még a most felújításra kerülő Rimanóczy szálló ablakain is ott díszelegnek a kriksz-krakszok. A rongálók számára semmi sem szent, ők mindenféle felületen üzenni szeretnének a nagyvilágnak, annak ellenére, hogy magas a kockázat, hiszen ezért a minimálisan kiszabott pénzbírság 1000 lej a Nagyváradi Helyi Tanács 2021/627-es határozata alapján. A dokumentum kimondja, hogy Nagyvárad területén az épületek, kerítések, emlékművek, valamint szobrok bepiszkítása írás, rajzolás révén 1000 és 2500 lej között büntethető.
Amennyiben a szabálytalankodót tetten érik a pénzbírság kifizetése mellett arra is kötelezik, hogy az illető állítsa helyre a kárt, tehát takarítsa le vagy fesse le a felületet, továbbá elkobozzák azokat az eszközöket, festékszórókat vagy egyebeket, melyekkel a kárt okozta – tájékoztatta szerkesztőségünket Botiș Ancuța a Nagyváradi Helyi Rendőrség részéről. Megkérdeztük azt is, milyen gyakran sikerül tetten érni a vandálokat, erre azonban nem kaptunk konkrét választ. „Az azonnali közbelépés érdekében a lakosok segítségét kérjük, hogy jelezzék, ha szemtanúi efféle szabálytalan tevékenységeknek, ahogyan azt a közelmúltban is megtette egy lakos” – fogalmazott. Tehát, ahogyan az egyébként is sejthető, nem olyan egyszerű tetten érni a falfirkászokat, főleg, hogy biztosan nem a legmozgalmasabb napszakokban „csapnak le”. Azokban az esetekben, amikor nincs tettes, a helyi rendőrség felszólítja a magánkézben lévő ingatlanok tulajdonosait, hogy hozzák helyre a károkat, ha pedig közterületről vagy állami, városi közintézményről van szó, akkor az önkormányzat feladata a firkák eltüntetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában