Parkolók miatt

2021.05.06. 12:00

Minden garázst lebontanak néhány éven belül

Meg vannak számlálva Nagyváradon a közterületekre épített garázsok napjai, pontosabban évei, ugyanis az önkormányzat elhatározta, hogy lebontja ezeket, méghozzá a saját költségén.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács múlt csütörtöki ülésén szavazott arról, hogy lebontja a városban még meglévő, közterületeken álló garázsokat. Az építményeket fokozatosan teszik a földdel egyenlővé, helyükön általában parkolóhelyeket hoznak létre. Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a garázsok lebontása tizenkét évvel ezelőtt kezdődött, és a jövőben is folytatódni fog. Nagyvárad közterületein 2008-ban több mint kétezer garázs volt, a bontások nyomán az idén már csak körülbelül ötszáz ilyen építmény maradt. A polgármester hozzátette: külön gondot okoz az, hogy a garázsoknak mintegy a felét nem is garázsként, hanem raktárként használták a tulajdonosok, vagyis foglalja a helyet maga az építmény, illetve a tulajdonos autója is, amit a garázs előtt tart. Nincs konkrét ütemterv elfogadva a garázsok elbontására, de a városvezetés megítélése szerint 2024-re talán már minden ilyen építmény eltűnik a városból.

A határozat-tervezetet az RMDSZ ellenszavazata és a PSD tartózkodása mellett fogadták el. Adrian Madar tanácsos elmondta, hogy a konkrét tervek megvalósítását a PSD mindig támogatja, de ennek a határozatnak a megszavazásával nem akarnak biankó csekket adni a városvezetésnek. Szabó József RMDSZ-es tanácsos azt tette szóvá, hogy a határozat nem tartalmaz konkrétumokat, hanem már-már költői képekkel érzékelteti a garázsbontások szükségességét. Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy a határozat elfogadása nem azt jelenti, hogy egy hónap alatt lebontanak minden garázst, hanem azt, hogy fokozatosan tűnnek el ezek az építmények a városból. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy nyolc garázs helyén tíz parkolóhelyet lehet kialakítani, tehát sok területet lehet nyerni az építmények lebontásával.

A város költségén

Az elfogadott határozattervezet nagy újdonsága abban áll, hogy egy irányelvet nyújt arról, mi fog történni néhány éven belül ezekkel a garázsokkal, tudtuk meg Cristian Popescutól, az Ingatlankezelő Igazgatóság aligazgatójától. „Egy sem fog ezekből maradni – tette hozzá –, amit jó tudni azoknak, akik esetleg most akarnának garázst vásárolni. Ez egy jelzés számukra, hogy ez nem egy jó befektetés”. További újdonsága a határozatnak, hogy a jövőben a garázsokat az önkormányzat bontja le a saját költségén, eddig ugyanis a garázsbontás a tulajdonos költségeit terhelte. Kérdésünkre válaszolva Cristian Popescu elmondta, hogy az érvényben lévő koncessziós szerződéseket ez a határozat nem érinti, azaz ilyen esetekben a város csak kisajátítás után bontja le a garázst. Az önkormányzat azonban általában eddig sem nyúlt a közterület használatára érvényes koncessziós szerződésekkel rendelkező tulajdonosok garázsaihoz, hanem megvárta, míg lejárnak az általában huszonöt évre kötött szerződések, és csak azt követően bontatták el a tulajdonossal az építményt. Olyan eset is van, hogy a koncessziós szerződés lejár, de a városvezetés az adott környéken akkor még nem akar építkezni, illetve bontani, ezekben az esetekben a város egyéves bérleti szerződést köt a tulajdonossal, de ezt bármikor fel lehet bontani.

Garázs helyett parkolóház

A garázsok abban az időszakban épültek, amikor még kevés autó volt a városban, és ezért is egyfajta ékszernek számított, amit úgymond ékszerdobozba tettek, mondta Cristian Popescu. Mára már azonban az autó a leghétköznapibb használati tárgy lett, ennek megfelelően rengeteg a kocsi a városban, amelyek elhelyezésére kell a hely. Jelenleg Nagyváradon 115.600 autó van forgalomba írva, ezek közül több mint 81 ezer magánszemélyek tulajdonában van, miközben a városban mindössze 27 ezer lakóhelyi parkolóhely van. Ezért a városvezetés célkitűzése új helyeket találni az autók elhelyezésére, csakhogy egyre kevesebb az erre alkalmas terület. „Hamarosan oda jutunk, hogy a lakótelepeken is parkolóházakat kell majd építsünk” – mondta végül Cristian Popescu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában