Támogatás

2021.04.06. 08:54

Több mint tizenegyezer váradi tanuló kap ösztöndíjat

A kormány száz lejes ösztöndíjat ad az arra érdemesült tanulóknak. A nagyváradi önkormányzat a teljesítményt jutalmazó és az érdemösztöndíjakat megtoldja egy kis összeggel.

Pap István

Nagyváradon 11.376 az egyetem előtti oktatásban részt vevő tanuló jogosult a kormány által nyújtott ösztöndíjra, melyeket négy kategóriába soroltak: van szociális ösztöndíj a hátrányos helyzetű diákok számára, van továbbá tanulmányi ösztöndíj, érdemösztöndíj és teljesítmény-ösztöndíj. Csak olyan diákok kaphatják meg a juttatást, akiknek tízes a magaviseletük. A kormány minden diáknak száz lejes támogatást ad, függetlenül az ösztöndíj típusától, de a nagyváradi helyi tanács megszavazta azt, hogy a két utóbbi ösztöndíj-típust kiegészítik húsz, illetve ötven lejjel, azaz az érdemösztöndíjasok havi 120, a teljesítmény ösztöndíjasok pedig 150 lejt fognak kapni havonta. Teljesítmény ösztöndíjat kapnak azok a diákok, akik 1., 2. vagy 3. helyezést értek el az országos tantárgyversenyeken vagy a Tanügyiminisztérium által elismert sport-, kulturális-, művészeti, tudományos megmérettetéseken, vagy akik kijutottak nemzetközi tantárgyversenyekre. Érdemösztöndíj jár azoknak a diákoknak, akiknek legalább 8,50 a tanulmányi átlaguk vagy 1., 2. vagy 3., helyezést értek el a Tanügyminisztérium által rendezett vagy elfogadott tantárgyversenyek és egyéb megmérettetések megyei szakaszán. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség összesítése szerint jelenleg Nagyváradon 879 tanulónak jár szociális ösztöndíj, 3.010 tanuló jogosult tanulmányi ösztöndíjra, 7.415 diák érdemösztöndíjat érdemel és 72 tanulónak a kiemelkedő teljesítményét jutalmazzák. Florin Birta a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város mintegy 1,4 millió lejt különít el az érdem- és teljesítmény ösztöndíjak összegének kiegészítésére, a pénzt pedig akkor kapják meg a diákok, amikor megérkezik az összeg Bukarestből. A kifizetés módja még nincs megszabva: az ösztöndíjat a polgármesteri hivatal továbbíthatja az iskoláknak, amelyek kiadják azt diákjaiknak, de az is elképzelhető, hogy a tanulók bankkártyájára töltik fel az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában