Védőoltás

2021.01.19. 08:15

Tudnivalók az oltási kampányról

Olvasóink kérésére összegeztük az oltási kampánnyal kapcsolatos információkat.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Január 15-én Bihar megyében is megkezdődött a COVID-19 fertőzés elleni oltási kampány második szakasza, melynek keretében a 65 év felettiek, a krónikus betegek és a stratégiai ágazatokban dolgozó munkavállalók kapják meg a vakcinát. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében tudatja, hogy életkortól függetlenül a krónikus betegek közé sorolják a cukorbetegeket, a túlsúlyosakat, az anyagcsere-, szív- és érrendszeri, vese-, tüdőproblémákkal küzdőket, a rákos betegeket, az idegbántalmakban szenvedőket, a Down-kórosokat, a sárgaságos betegeket, az immunhiányos betegségben szenvedőket, a szervátültetésen átesett pácienseket, a HIV/AIDS betegeket, valamint a hosszú távú biológiai, illetve kortikoszteroidos kezelést kapó pácienseket.

Stratégiai ágazatoknak számítanak a következők: az állami kulcsintézmények – államelnöki hivatal, parlament, kormány, minisztériumok és az ezeknek alárendelt intézmények –, a honvédelem, a rendfenntartó erők és a nemzetbiztonsági intézmények, a bíróságok, valamint a stratégiai gazdasági ágazatok: alapélelmiszer előállítás, feldolgozás és elosztás, vízművek, illetve víztisztítás, vízszállítás és elosztás; elektromos erőművek valamint áramtermelés, szállítás és elosztás; gáztermelés, szállítás és elosztás, üzemanyag termelés, szállítás és elosztás; gyógyszer és egészségügyi eszközgyártás, szállítás és elosztás, személy- és áruszállítás, katonai és polgári vasúti és légi közlekedési csomópontok, jelentős kikötők, kommunikáció, úgy mint Speciális Telekommunikációs Szolgálat, közszolgálati tévé és rádió, bölcsődék és tanintézmények személyzete, postai és futárszolgálat állománya, a vallási felekezetek munkatársai, a SASRS-CoV-2 vírusfertőzés veszélyének kitett sajtómunkatársak, például az egészségügyi intézményekből tudósítók, valamint a köztisztasági vállalatok dolgozói.

Előjegyzés

Hatvanöt év feletti polgárok előjegyeztethetik magukat oltásra a háziorvosnál, egy hozzátartozón keresztül, telefonon, vagy a közigazgatási egységben működő szociális ellátó intézménynél.

A hatvanöt év alatti krónikus betegek feliratkozhatnak oltásra a háziorvosukon keresztül. Amennyiben nem tudják elérni háziorvosukat, vagy nincs családorvosuk, akkor bármelyik családorvos segítségével feliratkozhatnak, továbbá előjegyeztethetik magukat a szociális ellátórendszer helyi intézményének a közvetítésével, illetve telefonon a call center hívásával: létezik egy egységes hívószám – 021.414.44.25 – amelyet tárcsázva a hívó fél az ország bármelyik oltási központjába előjegyeztetheti magát. Emellett van egy kifejezetten Bihar megyében használatos szám is – 021.414.44.59 –, ezt a számot tárcsázva két opció közül lehet választani: az. 1. szám megnyomása után a hívó előjegyeztetheti magát oltásra, a 2. gomb megnyomása után az előjegyzéshez használt applikáció használatához kap útmutatást. A DSP közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a hívások fogadására sok esetben várni kell, mert nagyon sok a megkeresés, ezért a polgárok türelmét kérik.

A stratégiai ágazatokban dolgozók esetében a munkáltatón keresztül történik az előjegyzés. Péntektől már működik a programare.vaccinare-covid.gov.ro internetes platform, ahol szintén feliratkozhatnak oltásra a fent felsorolt kategóriákba tartozó személyek. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az oltás ingyenes és önkéntes, de a magukat beoltatni akaróknak fel kell iratkozniuk, enélkül hiába is jelennek meg az oltási központok bármelyikénél. Bihar megyében január 15-én hat központban kezdődött meg az oltás, ezek a helyszínek a következők: Nagyváradon a Gyermekvárosban (Corneliu Coposu u. 8. szám) és a Pelican kórházban (Corneliu Coposu u. 2-14B), Nagyszalontán a városi kórházban (Ioan Cantacuzino u. 2–4.), Élesden a városi kórházban (December 1. u. 3. szám), Vaskohszikláson a városi kórházban (Cuza Voda u. 5. szám), Érmihályfalván a dr. Pop Mircea Kórház külső osztályán (Republiciii u. 28 szám). A megyében további tizenhét oltási központ nyílik meg fokozatosan a rendelkezésre álló oltásmennyiség függvényében. Az oltási kampányról további információkat lehet megtudni a vaccinare-covid.gov.ro honlapról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában