Könyvbemutató

2021.01.21. 14:41

Kit az sok csata jár – a magyar hadtörténet századai

Az RMDSZ és partnerei által szervezett A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében kedden este Szilágyi Aladár: Kit az sok csata jár – a magyar hadtörténet századai című könyvét mutatták be a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Ciucur Losonczi Antonius

Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet: a bemutatott, a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában és a Communitas Alapítvány támogatásával megjelent kiadvány egy sorozatnak a záródarabja, hiszen sok éve szervezik meg Nagyváradon a Szacsvay Akadémia rendezvénysorozatát, melynek részeként kortárs magyar történészek tartanak előadásokat. Az első évfolyamtól kezdve minden eseményt megelőzően a tavaly tavasszal elhunyt Szilágyi Aladár interjút készített az adott témáról, az adott korszakról az éppen aktuális meghívottal. Ezek általában kötött címűek voltak, például Erdély a magyar történelemben, Európa és Magyarország, vagy A mindennapi történelem. A zárókötet is egy meghatározott téma köré szerveződik, éspedig a hadtörténet. Ahogy a Szacsvay Akadémia általában minden évben haladt a honfoglalástól a 20. századig, úgy az előadók is így váltakoztak, s ebben a kiadványban is megtartották ezt a sorrendet.

A különböző korszakok szakértői beszélnek a hadtörténet jelentőségéről a történetíráson belül is, és ezeket a párbeszédeket Szilágyi Aladár irányította oly módon, hogy olyan részletekre is rákérdezett, melyek kevésbé ismertek, illetve olyan tényeket igyekezett kibontakoztatni, melyek a közhiedelemmel ellentétesek, vagy az utóbbi idők kutatásainak eredményeképpen megváltoztak. Sok apró mozzanattal egészítette ki például a bennünk élő képet a mohácsi csatáról, az előzményeiről, illetve az utóéletéről. A könyv egyik fő erénye ugyanakkor, hogy megszólítja azokat is, akik komolyabb ismeretekkel rendelkeznek, és az átlagolvasók számára is nagyon olvasmányos.

Nagy Mihály Zoltán történész, főlevéltáros is elsősorban Szilágyi Aladár tárgyi tudását, szellemi sziporkázását, kellemét, műveltségét, lélekjelenlétét méltatta. Néhány konkrét témára is kitért a kötet fejezetei közül, mint például a honfoglaló magyarság kalandozó hadjáratai vagy Mohács. Ugyanakkor a diplomácia és a központosított állam szerepének jelentőségét is kiemelte, valamint beszámolt arról, hogy őt mi foglalkoztatja mostanában szakmai szempontból a leginkább (Széchenyi Miklós püspök jegyzetei).

Borítóképünkön: a bemutató egyik mozzanata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában