Uniós projektek

2020.12.31. 08:30

Telemedicina és csőposta a Curteanu kórházban

Két uniós projekt során mintegy négymillió euró értékben történtek eszközbeszerzések a nagyváradi dr. Gavril Curteanu városi kórházban.

Pap István

Egy új komputertomográffal (CT), egy szintén új mágneses rezonancia-képalkotóval (RMN), telemedicina rendszerrel, illetve az ország legnagyobb vákuumos csőpostájával gazdagodott a nagyváradi dr. Gavril Curteanu városi kórház. Az új berendezések abban az épületrészben kaptak helyet, ahol korábban a Mária klinika működött. A helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Maria Silaghi igazgató elmondta, hogy a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködési Program, valamint a Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) keretében közel négymillió euró értékben szerezték be az ultramodern gyógyászati és orvosi eszközöket. A Békés Megyei Központi Kórházzal közösen megvalósított projekt keretében 10.795.399 lejes támogatást kapott a váradi kórház, ennek az összegnek a 93 százalékát, 10 millió lejt már le is hívott az egészségügyi intézmény. A POIM keretében negyven millió lejt kapott a város, de mint azt Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, ebből az összegből 8,7 millió lejt költött el a városi kórház, a többi 31 millió lejt a megyei kórház kapja majd meg. Mindezen összegek mellett a Curteanu kórház saját bevételeiből 813 ezer lejt költött az idén beruházásokra, és a nagyváradi önkormányzat is finanszírozta a kórház beruházásait 558 ezer lejjel.

Eszközök

Az egészségügyi intézmény az elnyert pénzből számos eszközt szerzett be, többek között három darab ekográfot, egy digitális röntgengépet, egy laparoszkópot. Jelentős fejlesztés történt az orvosi képalkotás tekintetében is, ugyanis a kórház vásárolt egy ultramodern CT-vizsgálót és egy RMN-berendezést is. Mint Maria Silaghi elmondta, már mindkét berendezés megérkezett, de az RMN-gépet még nem szerelték be teljesen, illetve még meg kell kapni a működtetéséhez szükséges szakhatósági engedélyt, míg a CT-vizsgálót a járvány ideje alatt csak igazoltan koronavírusos betegek kezelésére használják. Beszerelték és már működik a kórházban a telemedicina rendszer, amit az oktatásban, valamint a távdiagnosztikában használnak majd, de még ki kell képezni az azt kezelő munkatársakat. Egyébként a telemedicina rendszerhez hozzá lehet csatlakoztatni a megye, sőt a magyarországi partnerintézmények összes kórházát is. A projekt része az egyedi, vákuumos csőposta-rendszer, ami Silaghi elmondása szerint az országban a legnagyobb ilyen berendezés. A helyszínen be is mutatták annak működését. Külön palack van a laborminták, a gyógyszerek és a dokumentumok számára; a palackokkal maximum 5 kilogramm súlyú szállítmányt lehet továbbítani 5 m/másodperces sebességgel. A csőrendszernek huszonkét terminálja van, és a digitális irányító rendszer biztosítja azt, hogy a palackok ne keveredjenek el, hanem minden oda jussanak, ahova küldték.

Oltás

A sajtótájékoztatón Florin Birta kifejtette, hogy Nagyváradon több mint harmincezer köbméternyi oxigént tárolnak a különböző egészségügyi intézményekben a koronavírusos betegek kezelésére. Tudatta azt is, hogy a megyeszékhelyen összesen 379 ágy áll rendelkezésre a koronavírusos betegek kezelésére, és jó hír az, hogy az elmúlt napokban csökkent a városban a fertőzési arány, így jelenleg 169 fertőzött személyt kezelnek a Curteanu kórház rogériuszi fő épületében és harmincegy pácienst a Fő utcai épületben. „Vagyis még mintegy száznyolcvan szabad ágyunk van a városi kórházban. Reméljük, hogy az oltás megjelenésével a következő év közepére megszabadulunk ettől a világjárványtól, de addig is óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott Birta. Egy újságíró feltette azt a kérdést, hogy mikor érkeznek oltások Nagyváradra. Erre válaszolva Birta elmondta, hogy Temesvárról vagy Kolozsvárról érkezik majd hozzánk a vakcina, amit azonban csak az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott járművel lehet szállítani, illetve most tárgyalják azt, hogyan osszák el a vakcinákat a nagyváradi oltásközpontok között. Birta biztosított arról, hogy januárban elkezdődik az oltás Nagyváradon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában