Kritika

2020.12.29. 13:05

PSD: Nincs Bihar megyei infrastrukturális projekt a kormányprogramban

Bihar megye vesztese a most megalakult kormánykoalíciónak, ítéli meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) itteni szervezete.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

„A kormányprogram egy tákolmány, amiben szép gondolatok vannak, csak épp a konkrétumok szintjén áll gyengén” – értékelte a most megalakult országos végrehajtó hatalom kormányprogramját Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke a párt tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a PSD csak a miniszterjelöltek meghallgatásának megkezdése után kapta kézhez a kormányprogramot, majd felidézte a gazdasági miniszterjelölt meghallgatását, aki azzal dicsekedett, hogy Franciaországban szerzett oklevelet, de amikor azt kérdezték tőle, hogy megtartja-e a turisztikai vakációs utalványokat, vagy megtartja-e az öt százalékos jövedelemadót a turisztikai ágazatban, már nem tudott konkrét választ adni.

Ki mivel foglalkozik?

Adrian Madar, a párt megyei szóvivője a maga során azt emelte ki, hogy van egy új miniszterelnök-helyettesi tisztség, és van két új minisztérium (az energiaügyi és a kutatási), csak épp azt nem tudni, mi lesz a feladata a miniszterelnök-helyettesnek, és azt sem, hogy milyen ügynökségek tartoznak majd az új minisztériumok alá, mint ahogy magának a kormánynak a működésére vonatkozó jogszabályt sem fogadták még el, tehát a végrehajtás egyelőre nem tud érdemi munkát végezni. Az viszont máris látszik, hogy a Cîțu-kabinet apparátusában többen dolgoznak, mint annak idején a Dăncilă-kormányéban, jegyezte meg Madar.

Más tollával ékeskednek

A szóvivő megállapította azt, hogy a kormányprogramot az elméletet jól ismerő, de a gyakorlatban nem jártas emberek írták. Kiemelte, hogy szerepel a dokumentumban a Nemzeti Fejlesztési Bank és a Román Befektetési Alap megalapításáról szóló javaslat, amelyekkel annak idején még a PSD állt elő, de Florin Cîțu akkor még ellenzéki politikusként ellenezte ezeket a terveket. Az Orban-kormánynak a hivatalba lépése utáni egyik első intézkedése az volt, hogy megszüntette az állami és a magánszféra együttműködésében magvalósuló beruházásokat szabályozó mechanizmust, erre a kormányprogramban most fellelhető egy ilyen mechanizmus létrehozása. Madar vitathatónak tartja azt az elképzelést, hogy az állami kincstár által eddig ellátott szokványos ügyleteket mintegy privatizálná a kormány, és a kincstárnak csak a köztartozások kezelésében maradna szerepe. Madar azt sem tartja jó ötletnek, hogy az eddig egységes európai uniós alapokat kezelő minisztériumot átalakítják, és a menedzsmenthatóságok a szakminisztériumnak rendelődnek alá, így mintegy veszít súlyából maga az uniós források minisztériuma. Azt sem értik a PSD-s politikusok, hogy minek kell a már meglévő országút és autópálya kezelő vállalat (CNAIR) mellé egy újat alapítani, amelynek csak az lesz a feladata, hogy az autópálya-építési beruházásokat lebonyolítsa. „Mindezek mellett nem láttam a kormányprogramban javaslatot a speciális nyugdíjak eltörlésére, a közigazgatási reform végrehajtására, továbbá egyetlen Bihar megyei infrastrukturális beruházás sem szerepel a dokumentumban” – mondta Adrian Madar.

Bihari kihatások

Ioan Mang Bihar megye szempontjából negatív fejleményként értékelte azt, hogy noha az ún. Bolojan-példát egész Romániában követendőként mutatják fel, ennek ellenére a Bolojan vezette Bihar megyei PNL egyetlen miniszteri posztot sem tudott kilobbizni, de még egy bizottsági elnöki tisztségre se futotta az erejéből. Nagy veszteségnek ítélte meg azt, hogy immár nem a váradi Marcel Boloș az európai uniós alapokért felelős miniszter. Mindez, kiegészítve azzal, hogy a kormányprogramban egyetlen Bihar megyei infrastrukturális beruházás sincs megemlítve, azt jelzi, hogy megyénk vesztese lesz ennek a kormányzatnak. Mindazonáltal a PSD nagy reményeket fűz Cseke Attila fejlesztésért, közigazgatásért és közmunkálatokért felelős miniszter tevékenységéhez, hisz Mang és Madar megítélése szerint is Cseke kiegyensúlyozott tárcavezető lesz, aki meg fogja hosszabbítani legalább fél évvel az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) első kiírását, illetve a harmadik kiírást is beindítja majd. „A polgármesterek egyetlen reménye és mentőöve az, hogy folytatódni fog a PNLD program” – mondta Mang.

Spekulációk

Szárnyra kaptak olyan híresztelések, miszerint a kormánykoalícióban olyasmiről is egyezkednek a felek, hogy az RMDSZ kapjon egy Bihar megyei tanácsi alelnöki és egy nagyváradi alpolgármesteri tisztséget. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Ioan Mang kifejtette: információi nincsenek ilyesmiről, hiszen ő nem tagja ennek a koalíciónak, de véleménye szerint „egy PNL-RMDSZ szövetség Ilie Bolojan politikai karrierjének a végét jelentené”. Kifejtette, hogy Bolojan most azért rúgott ki dolgozókat a Bihar Megyei Tanácstól, mert azok nem az ő, hanem a Cornel Popa korábbi, szintén PNL-s megyei tanácselnök emberei voltak. Mang biztosra veszi, hogy tavasszal Bolojan növelni fogja a megyei tanács állományát, „hiszen kilencven emberel egész egyszerűen nem lehet működtetni a megyei tanácsot, de ha még oda tesz egy RMDSZ-es megyei tanácsi alelnököt, vagy nagyváradi alpolgármestert is, akit az országos pártvezetés rákényszerít, akkor ez azt jelentené, hogy hiába harcolt annyit a kampányban. Nem is látom értelmét annak, hogy közel kétharmados többséggel a tanácsban vagy a nagyváradi polgármesteri hivatalban minek is szavaznák meg alelnöknek egy másik párt jelöltjét. Nem lenne világos, hogy milyen szerepük lenne az így odatett embereknek. Persze, ezt megteheti a PNL helyi vezetése annak érdekében, hogy nagyobb sikere legyen a jelenlegi fejlesztési miniszternél. De nem hiszem, hogy Ilie Bolojan annyira mélyre süllyedt a PNL-ben, hogy megmondják neki, kiket vegyen maga mellé helyettesnek” – fogalmazott Mang. Hozzátette: egyetlen PSD-s kormányzás idején sem történt meg az, hogy Bukarestben döntsenek ilyen jellegű helyi önkormányzati kérdésekben.

A prefektus menjen

Ezzel szemben a prefektus a kormány képviselője a megyében, és Ioan Mang arra számít, hogy az új kormány le fogja váltani Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektust, aki megítélése szerint ebben a tisztségben is politikusként viselkedett, holott egy prefektusnak pártatlannak kell lennie, aki alkalmazza a törvényeket. Mint mondta, Țiplea prefektusként politikai megfontolásokból nem érvénytelenítette a megyei tanács által meghozott önkényes, jogszerűtlen határozatokat, sőt, egy bizonyos cég érdekében fejtett ki lobbitevékenységet. Mang állítása szerint Țiplea egy cég képviselőjének névjegykártyáját osztogatta azoknak a polgármestereknek, akiknek vannak projektjei a kormánynál, hogy abban az esetben, ha a projekt megvalósítására sor kerül, akkor lehetőleg azzal a céggel dolgoztassanak. „Ilyet eddig egyetlen prefektus sem csinált” – fogalmazott Mang.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában