Évforduló

2020.12.05. 09:06

Húszéves a váradrogériuszi református templom

1993-ban, a nagyvárad-réti gyülekezetből kiválva alakult meg a nagyvárad-rogériuszi református egyházközség, és 2000-ben jutottak el odáig, hogy be tudtak költözni az akkor újonnan épült templomba.

Ciucur Losonczi Antonius

A gyülekezet alapítását, a templom tervezését, a munkálatok előrehaladtát Fazakas Sándor tiszteletes koordinálta, követte figyelemmel, vezényelte le úgymond. Két évtizeddel ezelőtt éppen advent első vasárnapján lett kész az istenháza, ennek örülve, illetve ezért hálát adva ünnepi istentiszteletet tartottak november 29-én – számolt be lapunknak Kövendi István lelkipásztor. Egy táblát is lelepleztek, melyen szerepel, hogy minek emlékére állították, és kik voltak a templomépítő presbitérium tagjai. Egy igei idézet is olvasható rajta, Mózes II. könyvéből: „Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket”. Ezzel azt akarták kifejezésre juttatni, hogy hálát adnak az elmúlt húsz évért, de valamiféleképpen reménykednek a folytatásban is. „Egy templom építése azért rendkívül fontos, mert nemcsak azt jelenti, hogy állnak a kőfalak, hanem azt is, hogy Isten megengedi egy népnek, egy közösségnek, hogy templomot emeljen a tiszteletére” – hangsúlyozta a lelkész.

Az ünnepségen Csűry István királyhágómelléki püspök prédikált a 122. zsoltár alapján, a bibliaolvasó kalauz szerint. Utána az akkor és ma is gondnoki szolgálatot ellátó Garnai Sándor szólalt fel, akinek a cége végezte a kivitelezést, majd Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Ezután az előtérben Pető Csilla főgondnok és az egyházfő felavatta az emléktáblát.

Ugyanakkor azt is megünnepelték, hogy több mint kilencven százalékban kész van a gyülekezeti ház. Mint megtudtuk, amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, jövő tavasszal beindulhatnak ott a folyamatos tevékenységek, megtelhet élettel. Az évek folyamán a magyar és a román kormányok, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Bihar Megyei Tanács és az RMDSZ is támogatta különböző formában a beruházást. Legutóbb az udvart is sikerült rendbe tenni, egészen más tér fogadja az érkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában