Szelektíven

2020.10.06. 13:01

Üvegtárolóba csak üveget!

Heteken belül egyelőre próba üzemmódban beindul a szelektív üveghulladék-gyűjtés Nagyváradon, miután a RER Vest köztisztasági vállalat beszerzi az ehhez szükséges tároló edényeket.

Pap István

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi helyi tanács arról döntött, hogy 130, egyenként 120 liter befogadó képességű tároló edényt kell beszerezni az üveghulladék gyűjtésére. A beruházás költségvetése 11.700 lej plusz áfa, a tároló eszközöket a RER szerzi be és helyezi ki a városba. Pálhegyi Zoltántól, a RER Vest gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy az eszközük egy hónapon belül megérkeznek, ezt követően rögtön ki is helyezik az bedobó lyukas fedélű kukákat, amelyekbe az emberek az italos palackokat és a befőttes üvegeket dobhatják majd be, és amint az edények a helyükre kerültek, meg is kezdődik az üveghulladék szelektív gyűjtése. Elmondta, hogy ugyanazon a gyűjtési vonalon helyezik ki ezeket az edényeket, amelyen a konyhai hulladékokat is külön gyűjtötték. „Az útvonal a központból indul majd a December 1. park mellől és a Nufarul negyedig megy ki a villamosvonalak melletti oldalon, az utolsó gyűjtőpont a Lotus bevásárlóközponttal szemben van” – magyarázta Pálhegyi Zoltán. A gazdasági igazgató megítélése szerint a lakóknak is az a legkényelmesebb megoldás, hogy ugyanabba a pontba vigyék az összes hulladékukat, és ne kelljen más helyre vinniük az üveget. A beszerzésről szóló tanácsi határozatban is említés történik arról, amit Pálhegyi Zoltán is elmondott lapunknak, ti. azt, hogy nagyon ártalmas az, hogy az emberek az üveghulladékokat a meglévő, fekete vagy sárga színű konténerekbe dobják, mert az üveg összetörik és károsítja a kukásautónak a hulladéktömörítésben szerepet játszó mozgó alkatrészeit. Illetve a hulladéktárolóban a szelektálás során ha a szalagnál dolgozók nem veszik észre a törött üvegeket, akkor megvágják magukat, ha odanyúlnak, még akkor is, ha kesztyű van rajtuk. Ráadásul a szalagon is forgó alkatrészek vannak, és ha oda is bekerül az üvegtörmelék, akkor ott is károsít.

Csak konyhai üveget!

Kérdésünkre válaszolva Pálhegyi Zoltán elmondta, hogy az üveghulladékot a kisebbik típusú kukásautókkal fogják gyűjteni, azokkal, amelyekben nincs hulladéktömörítő szerkezet. Az igazgató kiemelte azt, hogy ezekbe az edényekbe kizárólag konyhai üveget, azaz befőttesüvegeket és italos üvegeket lehet beletenni, ezzel szemben eltört virágvázát, tányért, csészét stb. és egyéb kerámiát vagy más törékeny holmit már nem szabad oda dobni. Pálhegyi Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy „az ablaküveget sem volna jó csíkokra felvágni és beletuszkolni ezekbe a konténerekbe, mert az egy másik üveg fajta. Ezeket az üvegeket a lakók továbbra is vigyék a Thurzó Sándor vagy az Uzinelor utcai szelektív hulladékgyűjtő pontokba”.

Mikor lesz jó

A nagyváradi helyi tanács vonatkozó határozatának szakjelentése szerint ha a hatékonynak bizonyul ez a gyűjtési mód, akkor kiterjesztik azt az egész város területére. Arra a kérdésünkre, hogy milyen feltételek mellett fogják kiterjeszteni ezt a gyűjtési módot az egész városra, Pálhegyi Zoltán azt válaszolta, hogy a próbaprojekt során azt akarják megtapasztalni, hogy az emberek mennyire veszik igénybe ezt az új szolgáltatást, illetve információt szeretnének nyerni arról, hogy megfelelő-e a kuka mérete, esetleg ennél kisebb vagy nagyobb méretű tároló edényre lesz-e szükség. Arra is választ szeretnének kapni, hogy az emberek mennyire használják majd rendeltetés szerűen ezeket a kukákat, azaz az üvegen kívül mennyi más típusú hulladék kerül majd be ezekbe a tárolóedényekbe. De hogy mindezek mellett mikor terjed ki az egész városra ez a projekt, azt a polgármesteri hivatal fogja eldönteni, tette hozzá végül Pálhehyi Zoltán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában