Ápolják emléküket

2020.10.30. 09:40

Megújult a hősök sírkertje Nagyszalontán

A nagyszalontai temető közepén elkerített parcellában közel száz katona nyugszik. Életüket a második világháborúban áldozták a harcmezőn. Emlékük a közel nyolcvan esztendő alatt sem merült feledésbe, a sírkövek mellett mindig van friss virág.

BN-összeállítás

A második világháborúban elesett nagyszalontai magyar katonák sírkertje 1989 előtt téglakerítéssel, vaskapuval „védett” terület volt, melyet nem volt ajánlatos látogatni. Az első kedvező változás 2000-ben történt, amikor a helyi RMDSZ kezdeményezésére jelentős átalakulás történt: lebontották a meggyengült, megdőlt téglafalat és helyére élősövényt ültettek, a régi, korhadt vagy hiányzó fejfák helyett márványlappal megjelölt sírkövek, a tér közepére pedig emlékmű került, a világháború nagyszalontai hőseinek emlékére.

Minden sírkő és márványtábla megújult, jól olvashatók a feliratok

Az eltelt húsz esztendő nyomot hagyott a sírkerten, a felújítás ismét időszerűvé vált. A helyi RMDSZ és Németh Szilárd, Nagyszalonta csepeli barátja, országgyűlési képviselő révén, az újabb megoldást a magyarországi Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyújtotta. Utóbbi intézmény a felújítás teljes költségét, mintegy 1,8 millió forintot biztosította, a kivitelezést pedig a Karancsi Sándor vállalkozó vezette helybéli Saldecor cég végezte.

Talajrendezési munkálatokat is végeztek

A munkálat során elsősorban a talajt kellett rendezni. A parcellát feltöltötték földdel, a réteget elsimították és cikkünk megjelenésének idején gyepszőnyeggel borítják. Közben felújításra került minden sírkő és márványtábla, immár mindegyik tiszta és jól olvasható. Erősebb alapot kaptak, így immár nem fognak kidőlni, felborulni. Rendezték a műemlékhez vezető utat és az élősövény is megszépülhetett. A második világégés nagyszalontai hőseinek emlékét ismét rendezett környezet őrzi.

Rendezett környezet őrzi a világháború hőseinek emlékét Szalontán

Borítókép: A sírkövek mellett mindig van friss virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában