In Memoriam

2020.10.21. 14:12

Emléktábla Marossy Annának a váradi Ezredévi emléktéren

Emléktáblát állítottak a neves biológus, Marossy Anna tiszteletére a nagyváradi Ezredévi emléktéren (Parcul Libertăţii).

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Marossy Anna volt a legismertebb, legaktívabb, legenergikusabb környezetvédő Bihar megyében, a neves biológus szakember mindent elkövetett annak érdekében, hogy az emberekben tudatosuljon az, hogy mennyire fontos környezetünk, élővilágunk védelme. A biológus halálának ötödik évfordulóján, múlt vasárnap helyeztek ki emléktáblát a tiszteletére a nagyváradi Ezredévi emléktéren egy erre a célra ide állított kőre a Szacsvay szoborral szemben. A corten acélból készült emléktáblán látható Marossy Anna időskori arcképe, egy hévízi tündérrózsa, valamint a következő háromnyelvű – román, magyar, héber – szöveg olvasható: In Memoriam Anna Marossy (1931–2015) Biológus A hévízi tündérrózsa kutatója.

Az eseményen megjelentek Marossy Anna tisztelői, barátai is, többen közülük meg is idézték alakját. „Az alacsony talapzat arra készteti az érdeklődőt, hogy meghajoljon, és Marossy Anna megérdemli ezt a meghajlást” – fogalmazott az emléktábla avatáson Cătălin Popa, a Nagyvárad Közösségi Alapítvány vezetője. Dr. Hadrian Borcea, a megyei kórház sürgősségi egységének vezetője elárulta, hogy nagy hatással volt rá gyerekkorában Marossy Anna, olyannyira, hogy majdnem erdőmérnök, és nem orvos lett belőle. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója azt idézte fel, milyen vehemenciával harcolt Marossy Anna a püspökfürdői termáltóért, volt idő, amikor még a hadsereget is képes volt megmozdítani a természetvédelmi terület megóvása érdekében. Chiriac keserűen jegyezte meg, hogy a múzeumot megbüntették azért, mert a püspökfürdői termáltó egykori kezelőjeként kimondta az igazságot: azt, hogy a tó a túlzott hévízkitermelés miatt száradt ki. „A büntetést azóta is fizetjük” – tette hozzá. Felszólalt Orlando Balaş környezetvédő is, aki a Sebes-Körös két partján álló fák megmentése érdekében folytatott közös akciókra emlékezett vissza.

Borítóképünkön: a Marossy Anna tiszteletére állított emléktábla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában