A folytatás mellett

2020.09.28. 11:29

Török László: Eljött a minőségi ugrás ideje Nagyszalontán!

Ciucur Losonczi Antonius

„A közösség egyik vezetőjeként azért döntöttem a folytatás mellett, mert Nagyszalonta most érte el azt a minőségi ugrást jelentő küszöböt, aminek köszönhetően a következő időszakban meg tudjuk tenni azokat a régóta várt és óhajtott lépéseket, amelyek fontosak számunkra azért, hogy elérjük a megfelelő életminőséget” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Török László polgármesterjelölt. Hozzátette: ez volt az egyik fő oka az indulásának, a másik pedig az, hogy az eddig elvégzett munkát folytatni tudja.

A közeljövőben befejeződik az a közel nyolcmillió eurós beruházás, melynek a húsz százalékát a város állta, és ami azt jelenti, hogy eléri a 95 százalékos szintet a szennyvízcsatornázás. Lesz egy vadonatúj, 21. századi víztisztító állomásuk és megtörténik a vízhálózat teljes kiépítése. A gázhálózat is jelentős lefedettségű, illetve az utak leaszfaltozása is 85 százalékos. Az infrastrukturális jellegű beruházásokhoz kapcsolódik még a kerékpárutak fejlesztése, valamint termálvízzel szeretnék fűteni bizonyos részeket a városban, illetve a hévizet felhasználnák egy termálstrand működtetésére, hogy a kulturális turizmust össze lehessen kapcsolni a wellnessturizmussal. A rendszerre csatolnák a városi kórházat is, ugyanis egy épületszárnyat fognak felhúzni mellé, uniós forrásokból, amelynek a fő profilja az lesz, hogy a mozgásszervi betegségekben szenvedők ellátását elősegítse.

Az is lényeges továbbá, hogy valamilyen formában megépüljön a várost elkerülő körgyűrű: lobbiznak azért, hogy ez a későbbiekben csomópontként csatlakozhasson a magyarországi gyorsforgalmi úthálózatra. Szeretnék, ha a megyei tanács olyan utat építene, mely direkt módon bicikliúttal együtt összekötné Nagyszalontával a környékén jelentős számú magyarok lakta Árpádot, Erdőgyarakot és Mezőbajt.

A lakosság igényeit figyelembe véve, jobb, egészséges konkurenciát jelentő munkahelyeket akarnak teremteni, ezért például 15 nagykövetnek olyan ajánlásokat küldtek, melyekben arra kérték őket: a gazdasági attasék bevonásával próbáljanak hozzáadottérték-központú beruházókat vinni Szalontára. Persze a szalontai, tősgyökeres vállalkozói réteg mindenképpen előnyt kell élvezzen.

Ami az oktatást illeti: szükség volna új iskolaépületekre, illetve óvodai szakemberek bevonásával bölcsődére.

Azt is megtudtuk: EU-s támogatást nyertek a túzokrezervátum megőrzésére, ezért építenek egyebek mellett ott egy látogatóközpontot. Számos olyan befektetés is zajlik, mely együttműködésben a Bihar Megyei Tanáccsal valósul meg, az egyik ilyen az úszómedence, illetve az országos befektetési társaság (CNI) segítségével egy sportcsarnokot építenének. A megyei tanács buszpályaudvart épít a városnak – ennek már folyik a tervezése, valamint szociálislakás-komplexum is épül. ANL-lakásokat is szeretnének, valamint egy úgynevezett zöld-gyűrűt vonnának Szalonta köré.

A borítóképen: Török László nagyszalontai polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában