Oktatás

2020.09.11. 12:51

Hetente váltják majd egymást az iskolába járó diákok

A Mihai Eminescu Főgimnáziumban is rendhagyó módon kezdődik a tanév. A részletekről Hochhauser Enikő aligazgató számolt be lapunknak.

Fotó:  Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Frissítés: Egy csütörtök délután tartott online tájékoztatás során Dumitru Țiplea prefektus a megyei vészhelyzeti bizottság ülését követően bejelentette: aktualizálták a megye településeinek járványügyi forgatókönyveit. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) hétfőn közölt adataival ellentétben így jelenleg Bihar megyében 18 településre érvényes a sárga forgatókönyv, Nagyvárad pedig a sárga besorolásból átkerült a zöldbe. Mindez azok után, hogy a váradi iskolák a „sárga forgatókönyvre” készültek, így az érintett oktatási intézményeknek most aktualizálniuk kell terveiket. Az új forgatókönyv-ajánlásokat itt lehet böngészni.

A Mihai Eminescu Főgimnázium magyar tagozatán körülbelül 315 diák kezdi el az új tanévet a jövő héten a 9–12. osztályokban. Az iskolában jelenleg három profilú magyar nyelvű osztály van: matematika informatika – intenzív informatika, természettudományok és filológia – intenzív angol. Ami a szerveződést illeti, néhány új tanár érkezett: Szatmári Zoltán informatika tanár, Pontos István kémiatanár, Tunyogi Hajnalka fizikatanár és Rodica Marian romántanár, fejtette ki lapunknak az aligazgató, hozzátéve, hogy a vezetőségben nem volt változás.

Az intézményben a mosdókban végeztek javításokat, ugyanis a víznyomással gyakran volt probléma. A nyár folyamán egyszemélyes padokat is beszereztek, három-négy osztálynyira valót, a régebbieket pedig, amennyire lehetett, rendbe tették. Harminc laptopot is vásároltak, a hibrid oktatás miatt lesz erre szükség, ezen felül most már minden tanteremben van internethozzáférés.

Járvány

A koronavírus-járvány számos nehézséget okoz a tanévkezdéssel kapcsolatosan, magyarázta Hochhauser Enikő, főleg így, hogy a héten kiderült, Nagyvárad a sárga zónába tartozik. A nyolcadikosok és tizenkettedikesek teljes létszámmal mennek majd iskolába, míg a többi osztály hetenként váltja majd egymást: az osztály fele az egyik héten az iskolában tanul, másik héten pedig otthonról, online. A tervek szerint az órákat élőben fogják közvetíteni, hogy a diákok ne maradjanak le. A reál tantárgyakat illetően lesznek gondok, ugyanis ott fontos, hogy a táblán írtak is jól látszódjanak, ehhez minőségi kamerákra van szükség. A héten zajlottak a ,,próbaórák”, hogy megnézzék, miként működik az elképzelt rendszer. Kérdésünkre válaszolva, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akiknek nincs otthon internetük, megfelelő eszközük, azt a választ kaptuk, hogy többnyire mindenkinek van megfelelő felszereltsége, inkább akkor van gond, ha többgyermekes családokról beszélünk és nincs annyi laptop, táblagép a családban, ahány gyermek. Felmérést fognak végezni, hogy kinek mire van szüksége, és megpróbálnak segíteni majd, mondta az aligazgató.

Ami az óvintézkedéseket illeti: minden osztályterem előtt, a bejáratnál és az intézményben több helyen van fertőtlenítőszer-adagoló, illetve rendszeresen fertőtlenítenek majd mindent. A polgármesteri hivatal fejenként öt maszkot ígért a tanároknak és diákoknak, ezek újrahasználható, mosható maszkok.

A tanévnyitót hétfőn tartják meg, de nem a megszokott módon. Osztályszintű tanévnyitók lesznek, van, ahol csak fél-fél osztállyal. A diákok hétfőn találkozhatnak osztályfőnökeikkel, osztálytársaikkal, megkapják a tankönyveket és ismertetik velük a hibrid oktatás részleteit. Iskolai szintű szülői értekezletet tartanak jövő csütörtökön, felhívva a figyelmet, hogy amennyiben lehet, csak az egyik szülő vegyen részt ezen. A iskola utáni programokról, illetve a diáktanács rendezvényeiről még nem tudtak pontos információkat közölni, egyelőre tárgyalják, hogyan lehetne azokat úgy átszervezni, hogy minden óvintézkedést be tudjanak tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában