Parkolóhely

2020.08.08. 15:00

Lakóhelyi parkolókat alakítanak ki a garázsok helyén

A nagyváradi önkormányzat az idén mintegy nyolcvan garázst bontott, illetve bont le, hogy helyükön lakóhelyi parkolókat alakítsanak ki.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Jelenleg három helyszínen bontott, illetve készül bontani garázsokat a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, tudtuk meg Cristian Popescutól, az ingatlankezelő igazgatóság aligazgatójától. Mint elmondta, a városvezetés stratégiája az, hogy az elkövetkező tíz évben lebontsanak minden garázst, ami az önkormányzat tulajdonában lévő területre épült. Az idén mintegy nyolcvan ilyen építmény tűnik el a föld színéről: a Nicolae Popovici utcán már le is bontották a kiszemelt garázsokat, és további két helyszínen lesznek még dózerolások. A Damjanich (Simion Bărnuțiu) utcán huszonkét tulajdonosnak küldtek már értesítést, hogy július 1-ig ürítsék ki ottani garázsaikat. Cristian Popescu hozzátette, hogy abban az övezetben van még tíz olyan garázs, amely magánterületen van, illetve nem járt még le a telekbérlési szerződése, ezeknek a tulajdonosai még nem kaptak értesítést. A harmadik helyszín a Ghillányi (Cantemir) és a Theodor Aman utca közötti terület, itt a tulajdonosok már le is bontották építményeiket, „ami azt mutatja, hogy az ottani lakók érdekeltek abban, hogy az ő lakóövezetük is modernizálódjon” – fogalmazott az igazgatóhelyettes. Itt egyébként további bontások is lesznek: a régi építésű, még fafűtéses tömbházaknak az épület mellett álló, garázsokra emlékeztető faraktárait fogják ledózerolni.

Kérésre

Cristian Popescu kifejtette, hogy a garázsbontásoknak nincs előre meghatározott ütemtervük, hanem a lakóktól érkező kérvények alapján mérik fel a terepet. Mint mondja, több esetben – és a Damjanich utcán is ez volt a helyzet – maguk az ottani lakók kérték a várost, hogy alakítson ki parkolóhelyeket. „A garázsokkal, amellett hogy csúnyák, az is baj, hogy az emberek már nem tartják bennük az autójukat, hanem raktárként használják. Így tehát a garázs maga elfoglal másfél autónyi helyet, és az autó is a garázson kívül áll, másnak meg nincs parkolóhelye. A tömbházaknál a helyzet tarthatatlan. Csak az lehet a megoldás, ha eltüntetjük a garázsokat” – fogalmazott Cristian Popescu. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a garázsbontás kapcsán sokan együttműködnek a várossal, de vannak, akiknek nem tetszik ez, ezért bírósághoz fordulnak. Cristian Popescu aláhúzta, hogy az önkormányzat mindenképpen lebontatja a kiszemelt garázsokat, de a bírósági ítéletnek természetesen aláveti magát, és kifizeti a kártérítést azoknak, akik pert nyernek ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában