Támogatás

2020.07.22. 09:46

Negyvenmillió lej Nagyváradnak

Aláírta hétfőn az első tíz szerződést, amely 200 millió lejes európai uniós támogatást biztosít a COVID-19-es kórházak felszerelésére – jelentette be hétfőn Marcel Boloş európai uniós alapokért felelős miniszter, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

Fotó: Alexandru Nițescu

A projekt az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjának (POIM) része. Nyolc projekt közegészségügyi intézmények felszerelésére, kettő pedig a szociális és gyermekvédelmi rendszer megerősítésére vonatkozik. A kedvezményezettek között van többek között két nagyváradi, egy nagykárolyi, egy kolozsvári és egy besztercei kórház is. A pénzügyminisztérium adatai szerint 51 egészségügyi egység kért ilyen jellegű támogatást.

Nagyvárad

Az említett több mint 200 millió lejes összegből 40,1 millió lejt kap a váradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház (képünkön), illetve a megyei kórház a világjárvány visszaszorítására alkalmas eszközök és berendezések beszerzésére, tudatja közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. „Ez a projekt magába foglalja az intenzív osztályokon szükséges berendezések és felszerelések: ágyak, lélegeztetőgépek, mindenféle védőfelszerelések és kivizsgáló berendezések, komputer tomográfok, sőt, akár a COVID-19 vírussal fertőzött betegek szállítására alkalmas speciális mentőautó beszerzését is. Reméljük, hogy szeptemberig mindezek a berendezések és védőfelszerelések elérkeznek a kórházba, a szerződéseket már aláírtuk a beszállítókkal és az Európai Unióval is, a követező napokban pedig leadjuk a rendeléseket ezeknek az eszközöknek az elhozatalára” – idézi a közlemény dr. Gheorghe Carpnak, a megyei kórház igazgatójának a közleményét. A maga során Maria Silaghi, a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház menedzsere elmondta: „Mivel a városi kórház intenzív osztálya tíz ággyal bővült, ezért ez a finanszírozás nagyon jól jön arra, hogy fel is szereljük ezt a tíz új ágyat. Eddig ezeket az ágyakat a COVID-19-es betegek ellátására használtuk, és az ehhez szükséges berendezéseket a megyei kórháztól kölcsönöztük.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában