Szabadlevegőn

2020.05.18. 09:45

Megérezték a szabadság illatát

Saját felelősségre írt nyilatkozattal bár, de végre el lehet hagyni a települést, akár sportolás céljából is, többen így is tettek múlt szombaton Bihar megyében.

Törő Enikő

Vársonkolyosra indultunk szombat reggel Nagyváradról, többen is ugyanabba az irányba mentek, ez érezhető volt az sűrű autóforgalom láttán. A Királyerdő-hegység északi részén nem sok sátorozót lehetett látni, azonban parkoló autókat az útszélén annál többet, bizonyára túrázni, hegyet mászni indultak azok utasai. Vársonkolyos egy közkedvelt helyszín a természetjárók körében. Aki arra jár, érdemes meglátogassa a Győzelem vízkitörés és barlangot (Izbândiș), ugyanis ez egy kis csodája a környéknek. Egyébként ez Románia második legnagyobb vízkitörése, a jelenleg ismert mélysége meghaladja a 90 métert. A vízkitörés átlagos hozama 100-200 l/s között váltakozik, heves esőzések alkalmával akár 3000 l/s fölé is mehet. Nagy hozamak alkalmával a víz akár egy méter magasra is feltörhet, ilyenkor szökőkútra hasonlít, ez is oka annak, hogy a helybéliek Győzelemnek nevezték el. A Győzelem vízkitöréshez szomorú esemény is kötődik, 1984-ben ezen a helyen vesztette életét az egyik legjobb barlangász és búvár, Halasi Gábor. A vízkitörésnél emléktábla van kihelyezve.

Vársonkolyostól Vércsorog felé haladva a tisztásokon néhány kirándulót lehetett látni, néhány fős csoportokban, bizonyítja ez azt, hogy a lakosok próbálják betartani az éppen érvényben lévő szabályokat. A közösségi oldalakra is sokan töltöttek fel olyan képeket, melyen megörökítik az ,,első” biciklizést, túrázást, horgászást. Úgy tűnik, a lehetőségekhez mérten mindenki megpróbálta kihozni és megörökíteni a legjobbat a napsütötte szombatból, ugyanis a vasárnapi eső a szabadlevegős tevékenységeket el is mosta.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában