Határhelyzet

2020.03.29. 15:19

Nincs fennakadás a borsi vámon

A szükséghelyzet és a határlezárás különleges intézkedéseket tesz szükségessé a határátkelőkön is. A borsi vámon szerencsére jól meg vannak szervezve a dolgok, vélekedik Bátori Géza, Bors község polgármestere.

Forrás: Facebook/Bihar megyei Csendőrség

Pap István

A határ két oldalán ingázók szabadon átjárnak a vámon, és nem tapasztalható ebben a vonatkozásban fennakadás, mondta lapunk érdeklődésére Bátori Géza, Bors polgármestere, ennek a községnek a területén van Bihar megye legnagyobb határátkelője. Az elöljáró elárulta, hogy a község által működtetett öregotthonba Magyarországról átjáró dolgozók gond nélkül eljutnak munkahelyükre, illetve a Bors területén tevékenykedő cégektől sem kapott jelzéseket, hogy fennakadások lennének a munkavállalók ingázásával. Ugyanakkor a Biharkeresztesen élő nagyváradiakat tömörítő Facebook-csoport tagjai is azt jelezték, hogy munkaügyben gond nélkül át tudnak menni a határon. Mint arról már beszámoltunk, a magyarországi határzár ellenére a határátkelők harminc kilométeres körzetében élő, a másik országban dolgozó személyek, ha munkába mennek, szabadon átkelhetnek a lakóhelyükhöz és a munkahelyükhöz közeli határon anélkül, hogy karanténba vagy házi elkülönítésbe kellene vonulniuk. Bátori Géza elmondta, hogy a borsi öregotthonban negyvennyolc órás programot vezettek be, azaz a magyarországi munkavállalók negyvennyolc órát tartózkodnak az öregotthonban, ott ágyat biztosítanak számukra, és pihenhetnek, két nap múlva pedig jön a váltás. „Azért vezettük be ezt a rendszert, hogy kevesebb legyen a határon az átjárás” – fogalmazott Bátori Géza.

Jó szervezés

Az elöljáró kérdéseinkre válaszolva elmondta: megítélése szerint a borsi vámon jól meg van szervezve az átlépés, sem a határon, sem az országúton nincs torlódás. Magyarország átengedi a humanitárius folyosón azokat a román állampolgárokat, akik hazajönnek a schengeni országokból. Ezek az utasok, attól függően, hogy vörös vagy sárga zónából jönnek-e, karanténba vagy házi elkülönítésbe kell vonuljanak. „Az nagyon jó, hogy mindenki megy a saját megyéjébe haza, és Bihar megyében csak a Bihar megyeiek maradnak” – fogalmazott Bátori Géza. A szervezésről szólva a polgármester elmondta, hogy a határellenőrzés után attól függően, hogy ki honnan jött, illetve hova megy, külön sávba irányítják a járműveket. A schengeni övezetből hazatérők általában éjszaka utaznak és a reggeli órákban érkeznek a román–magyar határhoz. Mindenkinek megmérik a lázát, és akinek nincsenek szimptómáik, és más megyében van az otthonuk, azok be kell várjanak még néhány autót, amelyekkel együtt a konvoj elindul Bihar megye határa felé. Elöl megy a rendőrautó, hátul pedig a csendőrautó; egy-egy ilyen konvoj a kísérőautók nélkül legalább öt autóból kell álljon, tehát az egyetlen fennakadást azok érzékelik, akik a határon be kell várjanak más utazókat is, akik nem Biharba, hanem az ország más megyéjébe térnek haza, ez a várakozás ugyanis órákig is eltarthat. Akiknél azonban mutatkoznak a betegség jelei, őket azonnal beutalják a kórházba, függetlenül attól, hogy melyik megyében van a lakhelyük.

Karantén

A román–magyar határ mentén, Nagyvárad környékén több szállodában is karantént alakítottak ki, az egyik ilyen vesztegzárban látott tapasztalatait is megosztotta velünk Bátori Géza. Elmondta, hogy a karanténba zárt személyek külön szobába kerülnek. Ha a család együtt utazott haza, akkor a családtagokat ugyanabban a szobában helyezik el, de ha nem családtagokról van szó, akkor minden fertőzésgyanús személy külön szobát kap akkor is, ha együtt utaztak vissza az országba. A karantént fegyveres őrök vigyázzák. A Nagyvárad-környéki karanténnak használt szállodákban minden ajtó előtt van egy asztal, oda helyezik a napi élelmet: a vesztegzár alá helyezett személyek kinyitják az ajtót, elveszik az ételt és visszatérnek a szobájukba. „A szálloda folyosóján nem tartózkodhat senki, nincs séta, nincs cigarettázás, csak arra az egy-két másodpercre jöhetnek ki a folyosóra, amíg elveszik az ennivalót” – mesélte a polgármester. Bátori Géza felhívta a figyelmet arra, hogy már eltelt tizennégy nap azóta, hogy az első személyeket vesztegzár alá helyezték, és már voltak olyanok, akiknek nem voltak szimptómáik és a tesztjeik is negatívak lettek, így ők már elhagyhatták a karantént. De voltak olyan karanténba zárt személyek is, akiknek pozitív lett az eredményük. Bátori Géza tud egy rendkívül érdekes esetről is: egy pár együtt jött haza, itt karanténba helyezték őket, a nőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést, miközben a férfi nem fertőződött meg, holott a vesztegzár idején is egy szobában éltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában