Képzés

2020.03.14. 12:56

Észrevételek, tanácsok önkormányzati dolgozóknak

Ottományban, a Komáromi kúriában szerveztek képzést az önkormányzati dolgozók számára múlt pénteken, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban könnyebben tudjanak egy–egy feladatot megoldani.

Szűcs György

Érdekes dolgokat lehetett megtudni a jelenleg is érvényes adatkezelési normákról (GDPR), de a hivatali iratok helyes archiválásáról is hasznos tanácsokat lehetett kapni. Nagy Mihály, a váradi levéltár munkatársa előadásában arról beszélt, hogyan kell normatívan és szakszerűen az irattárba elhelyezni a keletkező dokumentumokat. Szó volt arról, hogy mely iratot mennyi ideig kell megőrizni, mely mappa mikorra kell a helyi, majd a megyei levéltárba átkerüljön. A keletkező iratok mennyiségére és tárolására is vannak szabályok, így arról az egyébként teljesen logikus előírásról is értekezett, ami arról szól, hogy milyen területre lehet építeni levéltárakat, adattárakat. Egy másik előadótól, Tőtős Erzsébettől azt tudhatták meg a résztvevők, hogyan kell eljárni helyesen a személyes adatokkal. Mik tartoznak ide, meddig lehet azokat megőrizni és hogyan kell tárolni, esetleg felhasználni, mit lehet és mit nem. Például az sem mindegy, hogy milyen eszközön vannak az adatok, hogyan vannak azok védve. A számítógépen tárolt nevek és lakcímek esetén erősen ajánlott, hogy megfelelő vírusirtó legyen a gépen, amelyik meg tudja akadályozni, hogy illetéktelenek hozzáférjenek. Szó esett arról is, hogy milyen feltételek mellett készülhetnek képek vagy videók az egyes rendezvények résztvevőiről, hogyan kell tárolni, hol és meddig lehet ezeket publikálni.

Tőtős Erzsébet a GDPR-ről tartott előadást

Az estébe nyúló előadások között volt, ami a turizmust érintette, szó esett még a hulladékgazdálkodásról, valamint a prefektúra intézményéről is árnyaltabb képet kaphattak a hallgatók. Akik közül egyszer valaki megjegyezte, hogy a mostani alkalomnak az volt a legnagyobb erénye, hogy a közügyeket érintő témákról anyanyelvén hallhatott, ugyanis a legtöbb képzés, amelyet az önkormányzati személyzetnek tartanak, az állam nyelvén zajlik. Magyarul viszont sokkal hamarabb elsajátíthatja a hallottakat.

Borítókép: Nagy Mihály, a váradi levéltár munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában