Beruházások

2020.01.31. 09:17

Megújuló belvárosi ingatlanok és ultramodern térfigyelő kamerák

Az idén Nagyváradon huszonnyolc belvárosi ingatlan újul meg, és négyszáz ultramodern térfigyelő kamera kerül ki, legalábbis ezt tervezi a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatósága.

Pap István

Lucian Popa, a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szektoriális Operatív Programból (POR) származó forrásokból mintegy 40 millió lejt fordítanak különböző váradi tanintézmények fejlesztésére és felújítására: 14,8 millió lejből újítják meg az Onisifor Ghibu Líceum fűtésrendszerét, 5,9 millió lejből a Mihai Viteazul Műszaki Szakkollégiumot, új bölcsődét építenek a Borsi úti ipari parkban – ez utóbbi szerződés értéke 7,3 millió lej – és további három bölcsődénél végeznek felújítási, bővítési munkálatokat. Az igazgatóság saját költségvetéséből a szokványos karbantartási munkálatok mellett 830 ezer lejt fordít az idén bölcsődék felújítására, 610 ezer lejt elemi és általános iskolák, valamint 880 ezer lejt középiskolák renoválására. További 12,5 millió lej megy majd el a sportlétesítmények felújítására. Ebben a vonatkozásban a legnagyobb terv az olimpiai medence teljes körű rendbetétele 11,9 millió lejből. Ennél sokkal kisebb léptékű munkálat lesz a Bodola Gyula stadion edzőpályájának a felújítása és az öntözőrendszer kiépítése a nagy pályán.

A tavaly kezdődött, az idén is folytatódó beruházások közé tartozik a térfigyelő kamerák kihelyezése, amire az idén mintegy 800 ezer lejt költenek. Lucian Popa elmondta, hogy az idén négyszáz, jövőre pedig további kétszáz kamerát helyeznek ki a város különböző pontjain. Nagyvárad történelmi belvárosában a tavaly összesen 14,3 millió lej értékben végeztek el ingatlanfelújítási munkálatokat. Ezeknek a beruházásoknak egy része már befejeződött, például a Dudek sikátor (Duiliu Zamfirescu utca) 10. szám alatti ingatlané, más beruházások, például a városháza épületének, valamint a görögkatolikus püspöki székhelynek a felújítása tovább folytatódik. Lucian Popa megemlítette a történelmi belvárosban lévő ingatlanok felújítási programját is, amelynek keretében az idén huszonnyolc belvárosi épület rehabilitációját tervezik elvégezni. Ezek közül a legnagyobb volumenű munka a görögkatolikus püspöki palota újjáépítésének folytatása, amire az idén 12,4 millió lejt terveznek elkölteni, a városháza épületének felújítására 17,6 millió lejt szán az idén az igazgatóság, az Ullmann palota felújítása a tervek szerint 8,7 millió lejbe fog kerülni, és ugyancsak az idén tervezik felújítani a Zöldfa (Alecsandri) utcán lévő, még leromlott állapotban lévő két ingatlant. Emellett megújított külsőt kap az idén többek között a Fuchsl palota, hat Fő utcai és három Teleki (Városháza) utcai ingatlan is. Popa hangsúlyozta, hogy mindez terv, biztosat csak a város költségvetésének az elfogadása után lehet majd mondani.

Borítókép: a nagyváradi görögkatolikus palota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában