Kett

2020.01.08. 11:40

Befejeződött a Kett-pedagógiai képzéssorozat

Január 3–7. zajlott le a nagyváradi Posticumban az utolsó modulja annak a több mint kétéves képzéssorozatnak, amely által a Kett-pedagógián belüli ismereteiket mélyíthették el a résztvevők.

János Piroska

A Franz Kett-pedagógia multiplikátori képzéssorozat a Posticum Keresztény Kulturális Központ szervezésében, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával, a Németországi Püspöki Kar Renovabis Alapítványa és az Augsburgi Római Katolikus Püspökség Lelkipásztori Irodájának Missziós Osztálya közös finanszírozásával 2018-ban kezdődött el. A képzésen párhuzamosan egy-egy román és magyar csoport indult, utóbbiak számára a foglalkozásokat a Csehországból érkezett dr. P. Tomás Cyril Havel és dr. Eva Muronova tartotta. A tolmácsolás által magyar nyelven zajló képzésen harminc pedagógus, hitoktató vett részt, közöttük nemcsak hazaiak (szatmárnémetiek, csíkszeredaiak, sepsiszentgyörgyiek, marosvásárhelyiek, kolozsváriak), hanem Magyarországról érkezett oktatók is voltak.

A kétlépcsős, alapkurzusból és multiplikátorképzésből álló kurzussorozat megfelel a németországi Kett-pedagógia Intézet képzési rendszerének, a tanfolyamot elvégzettek megszerezték a jogot ahhoz, hogy egy vizsgafolyamaton keresztülmenve megszerezzék a Kett-pedagógia multiplikátora címet, így maguk is bemutatókat tarthatnak, képzés vezetéséhez azonban nincs jogosultságuk – mondta el Nemes István projektvezető. Részben emiatt is szeretnének létrehozni Romániában is egy Kett-pedagógiai intézetet. „Szeptember 20-án kaptuk meg az engedélyt Németországból, hogy Romániában is létrejöjjön egy Romániai Kett-pedagógiai Intézet, amelynek alapvető célja támogatni a Kett-pedagógia terjedését Romániában, megőrizni a hitelességet, illetve biztosítani azt, hogy azok, akik ebben a pedagógiában fejlődni szeretnének, akár a külföldi képzési rendszerekbe bekapcsolódva, ott a megfelelő kurzusokat elvégezve, ezt a pedagógiát itthon gyakorolva meg tudjanak szerezni egy magasabb fokozatot is. Nagyon remélem, hogy március folyamán már azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy Romániában megalakult ez az intézmény, amely mögött egy olyan közösség áll, amelynek megvannak a saját céljai, amely ezt a pedagógiát szereti, beviszi az iskolába és a gyerekeket részesíti e pedagógia áldásaiban” – tette hozzá.

A módszerről

A Franz Kett (1933–) által kidolgozott pedagógia a keresztény istenképre és emberképre épül. A középpontjában a teremtett és megváltott ember áll, aki közösségben él, talál magára és fedezi fel az élet értelmét. Isten adja élete értelmét és célját, ő hívja meg a közösségre. Az egységes értelemorientált pedagógia a közösségi létre, az élet értelmességének felfedezésére, a szépség iránti igény megélésére nevel. A módszer leglátványosabb eleme a foglalkozások során elkészülő padlókép, amely a közös alkotás örömére, a közösen választott célra irányítja a figyelmet és lehetőséget ad az elmélyült munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában