Aktuálpolitika

2020.01.28. 17:14

Alakuló ülést tartott a Néppárt szentjobbi szervezete

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe az Erdélyi Magyar Néppárt annak kapcsán, hogy megalakult szentjobbi szervezetük. A nyilatkozatban foglaltakra az RMDSZ Bihar megyei szervezete nevében Borsi Imre Lóránt ügyvezető alelnök reagált.

 

Január 22-én újjáalakult az Erdélyi Magyar Néppárt szentjobbi szervezete. Az eseményen megjelent mintegy két tucat személy kivétel nélkül egyetértett abban, hogy a legutóbbi önkormányzati voksolás előtti – sokak által megkérdőjelezett szervezésű – előválasztások belső kampánya súlyos károkat okozott az ezer esztendős falu életében. Az eseményen jelen volt Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke, aki elmondta, a négy évvel korábban történtekkor még megyei elnökként nehéz helyzetben volt, hiszen az akkori helyi szervezet kérésére a jelenlegi RMDSZ-es jelölt mellé álltak. „Akkor azt gondoltuk, hogy ez majd hozzájárul ahhoz, hogy békesség legyen a településen, ám rajtunk kívülálló okok miatt éppen az ellenkezője történt” – mondta Csomortányi.

„Be kell vallanom, hibát követtünk el, mert az akkori tulipános jelölt végül, miután a valódi választásokon alulmaradt, nagyváradi feletteseivel közösen azóta is tartó háborút hirdetett a függetlenként ismét mandátumot nyert, addig RMDSZ-es polgármester, Molnár József, és az őt támogató helyi magyar emberek ellen. Ami akkor történt, számunkra korábban elképzelhetetlen volt, hiszen az eset odáig fajult, hogy miután több párttársukat is megfosztották helyi tanácsosi mandátumuktól, a román pártokat, szövetségeseiket, a PSD és az ALDE megyei vezetését is rávették arra, hogy rúgjanak ki minden olyan tanácsost, aki nem hajlandó a tulipános jelöltet alpolgármesternek megválasztani. A hónapokig tartó botrány nem csupán a magyar közösséget szakította ketté, de az egyik tanácsülés alkalmával kis híján román–magyar verekedésbe torkollt, mert a község 45 százalékát kitevő románság ragaszkodott ahhoz, hogy az alpolgármester közülük kerüljön ki” – hangzott az összegezés.

A jelenlévők elpanaszolták, hogy az élet azóta sem állt teljesen helyre, hiszen mindennaposak a zaklatások, és ma is árulónak bélyegzik azokat, akik akkor meggyőződésük szerint a függetlenként induló és győztes magyar jelölt mellé álltak. A megjelentek végül egyhangúlag Petyár Lászlót választották a helyi szervezet elnökévé.

„Süllyedő hajó”

Az ülésen egyebek mellett szóba került a megyei tanács helyzete is, mely a korábbi önkormányzati választások után kialakult RMDSZ–PSD-szövetség teljes csődje miatt szintén komoly aggodalomra ad okot. Tévedés volt a bihari magyarok sorsát a PSD süllyedő hajójához kötni és ennek a hibás döntésnek teljes közösségünk kárvallottja lehet, hiszen bukaresti megállapodások ide vagy oda, a liberálisok már elkezdték a tulipános igazgatók lecserélését – összegezte az alakuló ülést levezető Habinyák István megyei elnök. Mint ahogyan az is tény, hogy az elmúlt négy évben a megyei tanácsnál állandósított háborús helyzet nem szolgálta sem a megye, sem a magyarság érdekeit, hiszen a mandátum elteltével már látható, egyetlen választási ígéret sem valósult meg. Ma már világos, hogy helyes volt a Néppárt döntése azzal kapcsolatban, hogy elkezdődött a párbeszéd a megye vezetését pár hónapon belül átvevő liberálisokkal. Továbbra is nyitva áll a lehetősége a magyar–magyar megállapodásnak, de mára olyan mértékben romlottak le az RMDSZ és a liberálisok kapcsolatai, hogy ahhoz, hogy a megyei tanács vezetésében megtartsuk a magyar jelenlétet, illetve, hogy Nagyváradon ismét legyen alpolgármesterünk és ezzel valódi magyar érdekképviselet, a munka a Néppártra hárul. A felsorolt fő célokat jelenleg egyedül a Néppártnak van esélye megvalósítani. Többek között ezért is fontos, hogy országos megállapodást sikerült kötni a Magyar Polgári Párttal, és hogy egyre több helyen gyarapszik, vagy éppen alakul meg a Néppárt helyi szervezete – összegezte a Bihar megyei szervezet elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Nagyvárad, 2020. január 26.

Reagálás

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szentjobbi alakuló ülésével kapcsolatos közleményre reagálva Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke szerkesztőségünknek a következőket nyilatkozta.

„A magyarok érdekét kell nézni, döntésüket el kell fogadni.

1. Szentjobbon a magyar közösség 2012-ben, 2016-ban állóurnás előválasztással döntötte el, ki legyen a magyar polgármesterjelölt.

2. Nyolc évvel ezelőtt Zatykó István vesztett és elfogadta a magyar közösség döntését, négy éve Molnár József is elvesztette az előválasztásokat – amit amúgy ő szervezett –, de nem fogadta el az eredményt. Sőt, a szentjobbi magyarok többségének a véleményét félresöpörve a többi, román többségi falvakkal választatta meg magát polgármesternek.

3. A magyar–román korrektséget (polgármester magyar, alpolgármester román) Molnár József saját maga rúgta fel, amikor tizenkét éve alpolgármesterré választatta magát, az akkori RMDSZ-es magyar polgármester akaratával szemben.

4. A mostani nyilatkozattal a Néppárt azokat a magyarokat támogatja, vette szárnyai alá, akik a román pártok irányába való magyar átszavazást szorgalmazták és gyakorolták az elmúlt választásokon, legutóbb az európai parlamenti választáson, noha nemrég még tiltakoztak ez ellen. Nyilvánvaló immár mindenki számára, hogy kétszínűen viselkednek.

5. Bármikor állunk elébe egy újabb magyar előválasztásnak a településen, Szentjobbon. Van egy nagyon egyszerű kérésünk azonban, éspedig, hogy a végén mindenki az előválasztáson nyertes magyar polgármesterjelölt mögé álljon.

Az RMDSZ fő feladata a magyar emberek döntésének elfogadása, kéréseinek, érdekeinek érvényesítése. Semmilyen más politikai, belső magyar–magyar vitában nem akarunk részt venni, azonban szomorúan tapasztaljuk, hogy ilyen helyzetekbe folyamatosan bele akarnak provokálni minket. Kérünk minden magyar embert, ez esetben szentjobbit, ne engedje magát megtéveszteni, és ne hallgassunk azokra, akik a magyar képviselet gyengülését, megosztottságát támogatják”.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában