Da Vinci sebészrobot

2019.12.05. 15:40

,,A késtől félek, de a robottól nem”

A legperformánsabb sebészeti robottal, a da Vincivel műtöttek meg egy 70 éves Szilágy megyei asszonyt, így végre megszabadulhatott fájdalmaitól. A nő a késtől mindig félt, végül a sebészrobotos megoldást választotta, hogy eltávolítsák a petefészek-teratómáját.

Az idős nő esetében tavasszal derült ki, hogy veseköve van. Ahogy többen Szilágy megyéből, ő is Nagyváradra jött további vizsgálatok miatt, felkereste a Pelican Kórházban dr. Teodor Maghiar professzort az ügyben. Akkor laparoszkópos műtétet hajtottak végre rajta, a műtét közben azonban felfedeztek egy daganatot a petefészkében. Az idős nő félt az újabb műtéttől, múlt hónapban idejét látta annak, hogy megszabaduljon újabb egészségügyi gondjától. Újra Maghiar doktort kereste fel, aki három lehetőséget ajánlott neki: megműtik hagyományos módon („késsel”), laparoszkóppal, vagy a sebészrobottal. A páciens a legújabb metódust választotta.

A műtét után már sokkal jobban érezte magát, azt mondta: nem fáj semmije. Hozzátette: egyáltalán nem félt a robottól, ugyanis tudja, hogy az orvos irányítja a gépet, azonban közel sem fáj annyira, mint a hagyományos operáció. Szintén fontos megemlíteni, mondta el, hogy nem volt szükség arra, hogy a családtagjai ápolják, ugyanis a felépülési idő ebben az esetben lerövidül, hamar haza is engedték, egész pontosan három nap után.

(Borítókép: Törő Enikő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában