Üzleti fórum

2024.04.05. 13:10

Szijjártó: minden feltétel adott a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez a boszniai Szerb Köztársasággal (videó)

Nincs semmi nyitott vagy vitás politikai kérdés Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság között, így minden feltétel adott a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Banja Lukában, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A tárcavezető a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórum megnyitóján mondott beszédében kiemelte, hogy az utóbbi éveket talán a kiszámíthatatlansággal lehetne leginkább jellemezni, ugyanis rövid időn belül három olyan válsággal is szembekerült a világ, amelyek mindenkit, így az állami és a vállalati szereplőket is a gazdasági stratégiájuk újragondolására késztettek.

Ilyen helyzetben a kiszámítható együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben megnő, az olyan kiszámítható együttműködéseké, mint például a boszniai Szerb Köztársaság és a Magyarország közötti gazdasági, kereskedelmi és vállalatközi együttműködés

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter, akit a fórumra 24 hazai vállalat 32 képviselője kísért el, arról számolt be, hogy az érintett cégek a saját területükön mind a világ élvonalába tartozó technológiákkal rendelkeznek, és sok helyen bizonyítottak már, komoly referenciákkal és tapasztalatokkal bírnak.

„És ezért őszintén, bátran és önbizalomtól telten ajánljuk ezeket a magyar vállalatokat a boszniai Szerb Köztársaság vállalatvezetőinek figyelmébe” – jelentette ki.

Majd rámutatott, hogy ezek a cégek nagyban hozzájárulhatnak a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági fejlődéséhez, a technológiai színvonal növeléséhez, a kihívások sikeres kezeléséhez.

„Itt vannak velünk azok a magyar vízipari vállalatok, amelyek a Távol-Kelettől kezdve Közép-Ázsián át Afrikáig hajtanak végre fontos beruházásokat. Itt vannak velünk az energetikai területen tevékenykedő vállalatok, amelyek a megújuló energiák, valamint a környezetkímélő módon történő energiaelőállítás terén szintén a világ legjobbjai közé tartoznak” – sorolta.

„Itt vannak velünk azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok, amelyek a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásai közepette tevékenykednek Magyarországon, és ezért biztosak lehetnek benne, hogy mindaz, amit ők előállítanak, nemcsak finom, hanem egészséges is” – húzta alá.

„És itt vannak velünk a gépgyártásban, a fém- és faiparban tevékenykedő vállalatok, amelyek hagyományosan magas arányt képviselnek a magyar gazdaság teljesítményéből történő részesedés tekintetében. És itt vannak velünk azok az építőipari vállalatok is, amelyek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében való részvételük nyomán már regionális hírnévre is joggal tettek szert” – folytatta.

A miniszter végül leszögezte, hogy a két kormány között nincsen nyitott vagy vitás politikai kérdés.

„A politikai kapcsolatrendszerünk kiváló feltételeket biztosít a gazdasági együttműködéshez, ezért arra kérem és arra biztatom önöket, hogy ezt ma használják ki. Sok sikert kívánunk az üzletkötésekhez!” – mondta.

Magyarország segíti Bosznia-Hercegovina előrehaladását az európai integráció útján

A magyar kormányzat a felelős szomszédságpolitikája keretében segítséget nyújt Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációjának előmozdításához, ez fontos célkitűzése lesz az idei EU-elnökség során is – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Banja Lukában.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Magyarország a felelős szomszédságpolitikája keretében segítséget nyújt Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációjának előmozdításához.

Ez nemcsak Bosznia Hercegovinának az érdeke, nemcsak a Nyugat-Balkánnak az érdeke, ez érdeke az Európai Uniónak is, hiszen ma az Európai Unió rossz formában van, nagy szüksége van frissességre, új lendületre, dinamizmusra, új energiákra, és ezek leginkább a Nyugat-Balkánról jöhetnek

– vélekedett.

Ennek kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy Bosznia-Hercegovina, a boszniai Szerb Köztársaság főszereplő a térség fejlődése és stabilitása szempontjából, s ezért az idei magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése lesz a bővítési folyamat felgyorsítása.

„Bosznia-Hercegovina esetében már döntés született a tárgyalások megkezdéséről, de a szavakat és a döntéseket tettek kell kövessék, és ezek az Európai Unióban elég lassan szoktak következni” – tudatta.

Illetve fontos célnak nevezte, hogy a magyar elnökségi félév alatt sor kerülhessen Bosznia-Hercegovina és az Európai Bizottság közötti első kormányközi konferenciaülésre, ami lendületet adhat a csatlakozási folyamatnak, remélhetőleg eljuttatva az országot a tagságig.

„Ha az ember végigtekint a nyugat-balkáni térség országainak csatlakozási folyamatán, akkor azt látja, hogy ezek az országok átlagban 14 éve és 10 hónapja várnak arra, hogy az Európai Unió tagjai legyenek. Ez nyilvánvalóan méltatlan helyzet, ezen túl kell lendülni, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni, érdemileg fel kell őket gyorsítani, biztosítani kell azt, hogy a Nyugat-Balkán minél előbb az Európai Unió integrált része legyen” – jelentette ki.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy nemrégiben a felek megállapodást írtak alá arról, hogy a Magyar Diplomáciai Akadémia ötven boszniai szakembert fog kiképezni, hogy a csatlakozási tárgyalások során kellő szakértelemmel felvértezve tudjanak majd részt venni a folyamatban.

„Mi pontosan tudjuk, hogy a csatlakozási folyamat egy bonyolult dolog, s ehhez megfelelő szaktudásra van szükség. Ezért dolgoznak a szakértőink itt, a bosznia-hercegovinai kormány mellett, és ezért adunk segítséget a csatlakozásban majd főszerepet játszó diplomaták, köztisztviselők képzésében” – közölte.

A miniszter végezetül kiemelte, hogy a mai nap is megerősítette a boszniai Szerb Köztársasággal való gazdasági együttműködés aktívabbá tételéről szóló döntés helyességét.

„Jó döntést hoztunk, amikor egy nagyszabású mezőgazdasági eszközbeszerzési támogatási programot indítottunk el” – mondta.

„Jó döntést hoztunk, amikor mintegy 10 milliárd forintnyi keretösszeggel olyan támogatási programba vágtunk bele, amelynek keretében a boszniai Szerb Köztársaság területén működő mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók számára nyújtunk támogatást ahhoz, hogy Magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközöket, alkatrészeket, közlekedési eszközöket vásároljanak meg” – tette hozzá.

Majd rámutatott, hogy az első ütemben 650 helyi vállalkozó kapott támogatást ahhoz, hogy hazánkban gyártott eszközöket szerezzenek be, a második körben pedig már 1600 pályázó lett, ami szavai szerint tanúsítja a program sikerét.

„Mindez a kereskedelmi adatokon is meglátszik, hiszen soha korábban 140 millió eurónyi kereskedelmi forgalom nem volt Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság között” – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában