Hajdú-Bihar

2008.07.23. 11:30

"Gödörbe került a házam, gyengül az alap"

<p>Derecske - Egy gödörben áll a házam. Ha a most épült kerékpárútról szeretnék bejutni a telkemre, lefelé kell lépnem. Az új út ugyanis hol 24, hol 40 centiméterrel magasabban van a ház alapjánál - mondta Waschmann Istvánné.</p>


A panaszos elmondta: a 47. számú főút felújítása kapcsán körforgalom épül a főúton, a Dózsa György és a Szováti út kereszteződésében. A körforgalom kialakítása miatt a Köztársaság utca sarkán lévő ingatlanukból több mint 50 négyzetméteres területet vett meg, az állam "kárpótlást adott", valamint vállalta, hogy az átakítás során, szükség esetén a közművet átvezetteti.

Azonban a kerékpárút átépítéséről egyáltalán nem tájékoztatták, terveket arról nem láttak - elemezte a tulajdonos.
- A kerékpárút átépítésével az ingatlan egy gödörbe került. A telekről kifolyó csapadékvíz mind megáll a ház és az út között, onnan pedig az épület alá folyik. A kivitelező többszöri kérdésemet, miszerint mi lesz az ott álló vízzel, sajátos megjegyzéssel elhárította.

 Azt mondta, a víz elvezetése nem az ő feladatuk, ők csak a járdát építik. A nagy esők miatt a víz már most mély árkot ásott a ház alá, szinte be is lehet látni. Egyszerűen hihetetlen! - mondja felindultan Waschmannné. - A házam veszélybe került, az alap folyamatosan gyengül. És úgy gondolom, nem kötelezhetnek arra, hogy a telkemre, ami régen kifelé lejett, most lépcsőn kelljen lelépni.

Többen megkeresték

- A beruházást nem az önkormányzat csinálja, de ismerem a problémát, volt itt a hölgy - mondta el a Naplónak Jeney Imre, az önkormányzat műszaki osztáylának vezetője.
- Az felújítás kapcsán, az ingatlant érintő tervek közül nálunk csak olyanok vannak, amelyeket az engedélyeztetési eljárások során megváltoztattak, de ezekről a változásokról nem értesítették az önkormányzatot. A lakosság már több esetben forult már hozzánk az építés során kialakult helyzetek miatt. A mi feladatunk ez esetben az, hogy segítsük, hogy a rehabilitáció a lakosságot ne érintse hátrányosan.

 Adottak-e a kerékpározás feltételei Debrecenben Video
 Mit szólnak a debreceni bicikliutakhoz? Video

 Bicikliút a Tócóskertben Video

 

 

Tervek alapján, engedéllyel épül
A körforgalom építése tervek alapján, a közlekedési hatáság engedélyével történik - mondat lapunknak Beke Péter építésvezető, a kivitelező szakembere. - Az építés kapcsán érintettek tájékoztatást kaptak a folyamatról, arról is értesültek, hogy hol tekinthetik meg a terveket. Az építési engedély minden érintett számára ismert és hozzáférhető volt tervmellékleteivel együtt. Az építés paraméterei előre meghatározottak, azoktól nem tér el a kivitelezés. A munkát a szakhatóságok, a műszaki ellenőrök folyamatosan vizsgálják, legutóbb pénteken jártak kint. Akkor megtekintettük az említett területet is. Jeleztem, hogy plusz költség nélkül további víznyelőket építünk a telek elé, bár a magántulajdonon keletkező víz elvezetését a tulajdonosnak kellene megoldani. A víz pedig nem mosott árkot a ház alá - tájékoztatott az építésvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!