Hajdú-Bihar

2008.01.30. 06:29

Tolvajok garázdálkodnak a Petőfi téren

<p>Rendszeresen kirabolják és megfélemlítik a Petőfi téri üzletekben dolgozókat. A lopások már jelentős anyagi kárt okoztak, de alkalmanként nem haladják meg a 20.000 forintot, így ilyenkor "csak" szabálysértés történik. <dia width="850" height="630" alt="Tolvajok garázdálkodnak a Petőfi téren 2008.01.30."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Tolvajok_gar_zd_lkodnak_a_Pet__337_fi_t_ren/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tolvajok garázdálkodnak a Petőfi téren 2008.01.30." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/Lop%C3%A1sokr%C3%B3l%20a%20rend%C5%91r.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/Sorozatos%20lop%C3%A1sok%202.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/Sorozatos%20lop%C3%A1sok%201.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></A></A></p>

Olvasónk, aki az egyik Petőfi téri üzlet tulajdonosa jelezte, hogy már többször kifosztotta, és folyamatos félelemben tartja a Petőfi téri üzletsort egy szervezett banda.

A 5-6 fős roma nőkből álló társaság rendszeresen járja a környék boltjait, és amíg társuk lefoglalja az eladót, addig a többiek „visznek minden mozdíthatót”. A pékáru bolt elárusítója több elrettentő történetet is mesélt.

Elmondta, hogy volt olyan, amikor kifigyelték, és tudták, hogy egyedül van, hiába próbált úgy tenni, mintha a fenti irodából hívná le a társát, a tolvaj ráförmedt, hogy felesleges, mert tudja, hogy nincs rajta kívül más az üzletben.

De hasonló történeteket meséltek a vegyesboltban is, ahol hozzátették, hogy nemcsak a már említett banda, de mások is rendszeresen lopnak, köztük olyanok is, akikről az ember nem is gondolná.

Jól öltözöttek, nyugdíjasok, diákok is rendszeresen próbálkoznak, de legtöbbször sikertelenül, mert észreveszik. Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e rájuk szólni, mindannyian csak azt mondták: dehogynem, de mi mást tehetünk, ha hiány van nekünk kell kifizetni, ezért inkább megpróbáljuk megelőzni a tolvajlást.

Az egyik ruházati üzletben dolgozó, Patakfalvi Viola megosztotta velünk a taktikáját, ha látja, hogy közelítenek gyorsan bezárja az ajtót és kirakja a zárva táblát.

Bár tőle is loptak már többször, de ő még a szerencsésebb, mert lojális főnökei nem vonják le a fizetéséből a kárt, hiszen tudják, hogy nem sok esélye lenne egyedül egy szervezett banda ellen.

Korábban is voltak már ilyen csapatok, akkor úgy próbáltak meg védekezni ellenük, hogy a tér elején lévő függöny bolt eladója telefonon értesítette, hogy elindult a fosztogató társaság.

Önök írták a témáról

Emlékszem mikor szüleim még mesélték,

hogy hajdanán még este 11-12 körül is milyen szívesen sétáltak, akár a

Nagyerdõ környékén és, és nem rég felmentek a Kossuth térre, ami, azért

elég rendesen ki van világítva, de már ott olyan 8 óra körül olyan alakok

voltak, hogy jöttek haza...

A régi rendszernél jobb nem létezik: akinek nincs karja, az nem tud már

mivel lopni, nem hiába vágták le a tolvajok karját...

A lopáskárból meg lehetne fizetni 2-3 biztonsági õrt, nyílván a tisztességes,

normális fajtából, azok ha csak 3 méterre a banda után járnának és néznék

õket szótlanul, már elmaradna a lopás. De ez csak egy tipp, méghozzá legális.

A rendõrségnek az lenne a dolga, hogy mint puli a nyájat, úgy õrizze

a polgárokat és azok vagyonát. Ha ez rendszeresen fordul elõ miért nem

lehet valamit kitalálni? Ha meg esetleg a "nyáj" próbálja megvédeni magát,

akkor meg jönnek az önbíráskodással!

Négy gyereket nevelünk a feleségemmel leadózott jövedelemmel.Ebbõl iskoláztatjuk,

tápláljuk, neveljük õket, abban a reményben,hogy tisztességes értelmiségi,

iparos, vagy szakmunkás legyen belõlük. miért? Mert nagy marhák vagyunk!

ha kiküldjük õket boltokba lopni, naponta egyszeri akcióra, az is 80000

Ft tiszta nettó jövedelem a családnak. Abból tudnék venni magamnak kilós

aranynyakláncot. Megvenném a gyereknek a diplomát, jogsit! Hát tiszta

hülyék vagyunk!!

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi osztályvezetője, Tóth Ferenc kérdésünkre elmondta, hogy ha a személyzet vagy a vásárlók megfogják a tolvajt és kihívják a rendőrséget, abban az esetben a tettest beviszik a kapitányságra és kihallgatják, és ha az eltulajdonított érték nem haladja meg a 20.000 forintot, akkor az ügyet továbbítják a jegyzőnek, ha az eltulajdonított áru forgalmi értéke meghaladja ezt az összeget, abban az esetben a rendőrség indít eljárást.

Valamint a tér közbiztonságának növelése érdekében posztos rendőri szolgálat működik közel egy hónapja, melynek hatása a betöréses lopások számának visszaesésében már észlelhető.

-F. Á.-

  • Videó: Mit mond a rendõr a tolvajlásról?
  • Videó: Sorozatos lopások a Petõfi téren
  • Videó:Bandában dolgoznak a tolvajok
  • Debrecen legveszélyesebb zónái
  • Kifosztották a hajléktalant
  • Gyilkosok tolistája
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!