ERDON Helyi hírek

2008.10.19. 16:12

Csillag a holló árnyékában

<p>Nagyvárad - A hétvégén a váradi Sapientia Varadiensis Alapítvány és a római-katolikus püspökség a Nagyvárad tudós püspökei, neves személyiségei rendezvénysorozat keretében Vitéz János emlékülést szervezett.</p>

A program péntek délután kezdődött, a Bazilikában lezajlott megemlékező szentmisével,  melyen Tempfli József megyés püspök végezte el Antiochiai Szent Ignác miseszövegét. Ezután a főpásztor és dr. Fleisz János történész, a Sapientia Varadiensis Alapítvány elnöke megkoszorúzták a székesegyház kriptájában levő egyházi síremlékeket. Szombat délelőtt a Barokk Palota gyönyörűen felújított dísztermében folytatódtak az események, premierként azóta, hogy a püspökség visszakapta az ingatlant. Az emlékülés alaphangulatát kulturális felvezető teremtette meg: a Varadinum vonósnégyes (Costin Éva, Oláh Boglárka, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta) a Tuduka Oszkár zenetudós által kiválasztott nyolc eredeti reneszánsz művet szólaltatott meg. Balázs Hajnalka, a Szent László Gimnázium tanárnője Janus PannoniusBúcsú Váradtól  című költeményét szavalta el, Boros Beatrice énektanárnő pedig Haydn: Gloria  című szerzeményéből adott elő egy részletet. Köszöntőjében dr. Fleisz János arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: a Nagyvárad tudós püspökeiről, neves személyiségeiről szóló ünnepségnek a tíz éves Sapientia Varadiensis Alapítvány a társszervezője, a rendezvény pedig része A művelődés hete- a tanulás ünnepe eseménysorozatnak. Dr.Draskóczy Istvánnak, a budapesti ELTE egyetemi tanárának a 15. századi Magyarországról szóló expozéjából kiderült: noha a korabeli magyar állam számos problémával küszködött, Európa mégis nagyhatalomnak tekintett rá. Köszönhette mindezt gazdasági erejének, ásványkincseinek, termékeny földjeinek, olcsó áruinak és szorgalmas lakóinak.

Diplomáciai központ

Dr. Fleisz János Várad Vitéz János korában című előadásában többek közt kihangsúlyozta: a 15. században a Körös-parti település jelentős diplomáciai és egyházi eseményeknek a helyszíne, központja volt, mely büszkességgel kell eltöltsön bennünket. Mons. Fodor József vikárius Vitéz János bíboros, váradi püspök életéről értekezett. "Csillag volt a holló árnyékában" fogalmazott, utalva ezzel a humanista gondolkodó és a Hunyadi család közti kapcsolatra. Rámutatott: bár politikai pályafutása sikertelennek bizonyult, Vitéz János tevékenységének művelődéstörténeti jelentősége töretlen, sőt, egyre nagyobb és fényesebb, minél többet tudunk meg a reneszánsz korról.

Könyvbemutató

Dr. Kormányos László, a Szent László Gimnázium tanára Mons. Fodor József A nagyváradi egyházmegye ideiglenes főpásztorai a XX. században című könyvéről elmondta: egyház- és várostörténeti szempontból egyaránt fontos kiadvány. Tökéletes látlelete a korszak eseményeinek, a személyes hangvételnek köszönhetően pedig nem csupán valamely főpap hivatalos hozzáállását, hanem a döntések mögött meghúzodó embert is megismerjük. A konferencia Tempfli József megyés püspök szavaival zárult, aki kitért a Barokk Palota utóbbi évtizedekbeli hányattatott sorsára, illetve arra is, hogy mennyire fontos, hogy ne a gazdasági érdekek, hanem a valódi értékek vezéreljék a tetteinket.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!