ERDON Országos hírek

2019.10.17. 13:39

Alkotmánybíróság: a felek október 30-áig ki kell fejtsék álláspontjukat

Az alkotmánybíróság október 30-áig adott időt Lia Savonea CSM-elnöknek és Ana Birchall igazságügyi miniszternek, hogy álláspontot fogalmazzanak meg a két fél között fennálló alkotmányos konfliktus ügyében.

Az alkotmánybíróság október 30-áig adott időt Lia Savonea CSM-elnöknek és Ana Birchall igazságügyi miniszternek, hogy álláspontot fogalmazzanak meg a két fél között fennálló alkotmányos konfliktus ügyében.

Az alkotmánybíróság határozata értelmében azt követően tűzik ki a konfliktus megtárgyalásának időpontját, miután Lia Savonea és Ana Birchall kifejti álláspontját.

Lia Savonea, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke október 8-án jelentette be, hogy az alkotmánybírósághoz fordul egy alkotmányos jellegű jogi konfliktussal, amelyet Ana Birchall igazságügyi miniszter tettei idéztek elő, akit az ügyészek tevékenységébe való beavatkozással és a CSM autoritásának aláásásával vádolt.

Savonea ugyanakkor kijelentette, hogy a CSM-nél eddig soha nem tapasztalt válság uralkodik, amelyet a plénumüléseken való kvórumhiány idéz elő. Felhívta a figyelmet, hogy addig az időpontig már öt ülést kellett elhalasztani kvórumhiány miatt.

Lia Savonea és Ana Birchall több témát érintő nyílt harcban áll egymással, az igazságügyi miniszter többek között azt rótta fel több ízben is CSM elnökének, hogy nem konzultál vele a plénumülések összehívásakor.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hét tagja október 16-án Lia Savonea elnök leváltását javasolta a testületnek.

A kezdeményezők szerint Lia Savonea rosszul látta el feladatait, eltávolította a CSM-t alkotmányos szerepétől, és ellehetetlenítette az együttműködést a testület tagjai között, ami rontotta a CSM hitelét mind a hazai bírák és ügyészek, a román társadalom, mind a nemzetközi szervezetek előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!