ERDON Országos hírek

2017.02.09. 11:58

Ülésezett az Országos Diáktanács

Február 3-6. között Râmnicu Vâlcean tartotta közgyűlését az Országos Diáktanács, melyen Bihart Kőrösi Kristóf és Hercuţ Răzvan megyei alelnökök képviselték.

Február 3-6. között Râmnicu Vâlcean tartotta közgyűlését az Országos Diáktanács, melyen Bihart Kőrösi Kristóf és Hercuţ Răzvan megyei alelnökök képviselték.

Kőrösi Kristóf arról számolt be az erdon.ro-nak: tulajdonképpen a második napon zajlott maga a közgyűlés, melynek első felében választottak, ugyanis voltak, akik az elnökség tagjai közül lemondtak, lévén, hogy már tizenkettedikesek. Ezek után kezdték el megvitatni érdemben a problémákat. Először a tankönyvekről volt szó, ugyanis a megnyitó ünnepségen jelen volt Liviu Pop szakállamtitkár is, aki felvette, hogy egy úgynevezett tankönyvtörvényt szeretne bevezetni. A testület úgy döntött, hogy nem támogatja az általa javasolt utat. Jelenleg ugyanis a tankönyvek beszerzése úgy történik, hogy a versenytárgyalásokon annak a kiadónak az ajánlatát fogadják el, amelyik a szükséges kritériumok betartásával a legelőnyösebb, vagyis legolcsóbb árajánlatot teszi. Így azonban a kiadók általában nem kérnek fel szakértőket a tankönyvek megírására, mivel ezek munkájáért többet kellene fizessenek, és így nem tudnának olyan ajánlatot tenni, ami a minisztériumnak megfelelne, s ezért elveszítenék a tendert. A közgyűlés változtatni szeretne ezen, mivel a diákok véleménye szerint a jelenlegi formában csak a mennyiség számít, és nem a minőség, holott a tankönyvek esetében ez utóbbi különösen fontos lenne. Hiába lettek ingyenesek, ha gyenge minőségűek. Az államtitkár által javasolt tervezet azonban gyakorlatilag a most érvényben levő közbeszerzési elvet követné ezután is, ezért az Országos Diáktanács úgy döntött, hogy nem támogatja ezt.

Versenyvizsgák

Ezt követően az igazgatói versenyvizsgákra tértek ki. Mint kiderült, többnyire elégedettek ezekkel, azonban kifogásolták azt, hogy azokban az iskolákban (a romániai tanintézetek kb. 40 százaléka esetében), ahol nem nyert senki, az eddigi módszerhez nagyon hasonlóan a tanfelügyelőség nevez ki valakit, így valójában megmaradt továbbra is az átpolitizálódás veszélye. Emellett a versenyvizsga lebonyolítási módjával sem értettek egyet, például azzal, hogy tanév közben történt, holott korábban azt az ígéretet kapták, hogy még a tanévkezdet előtt megszervezik. Arról nem is beszélve, hogy a jelentkezők amellett, hogy fel kellett készüljenek a versenyvizsgára, ezzel párhuzamosan az igazgatói feladatkörüket is el kellett lássák, és ez óriási megterhelés volt a számukra, ami véleményük szerint az iskola működésére is kihatással volt. Bihar megye képviseletében Kőrösi Kristóf azt javasolta: az Országos Diáktanács foglaljon álláspontot annak érdekében, hogy a metodológia által a doktorátusért járó 1 pontot érő kritérium törölve legyen, és az indítványok közül az egyedüli volt ez, amelyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott. „Nem értem, hogy miért tudná valaki jobban menedzselni egy iskolát, ha például biológiából van doktorátusa?”- kérdezte. Ezzel kapcsolatos még, hogy úgy döntettek: azt az álláspontot fogják képviselni, nem kifejezetten releváns az, hogy egy iskolaigazgató feltétlenül oktató legyen, sokkal fontosabb lenne, hogy pszichopedagógus legyen az illető, vagy közgazdász végzettséggel rendelkezzen.

Egy másik napirendi pont a 2015-ös, a Diáktanács által Buzăuban kiadott rezolúció aktualizálása volt. Az elmúlt két évben ugyanis sok mindent elértek, ezeket kihúzták, vagy hozzáigazították a mostani helyzethez a dokumentumokban: például a diákstatútum, vagy az ingázok költségeinek más módszer szerinti elszámolása.

A Bihar megyeiek két javaslattal is éltek. Az egyik arra vonatkozott: tekintettel arra, hogy a 21. században vagyunk, alacsonyabb osztályokban, akár már elemiben kezdődjön el a tényleges informatikai oktatás. A másik egy reform, a pedagógusok képzését illetően. Amellett, hogy korszerűsítenék a román nyelv és irodalomoktatást, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek a gyerekek (magolás helyett inkább a gondolkodás és az érvelés ösztönzése), azt szeretnék elérni, hogy a román szakos tanárok ne úgy kezeljék a magyar diákokat, mintha azok román anyanyelvűek lennének, hanem inkább úgy adják le a leckét, hogy közben tudatában vannak annak, hogy a tanítványaik számára tulajdonképpen ez egy idegen nyelv. Így a magyar diákok könnyebben megtanulnának románul, és nem jelentene számukra olyan nagy akadályt, ha ugyanazt kell tanulják, mint román diáktársaik.

Kampánybeszéd

Kőrösi Kristóf megjegyezte: rosszul érezték magukat a hivatalos megnyitón, mert noha az Országos Diáktanács teljesen apolitikus szervezet, mégis részt vettek PSD-s polgármesterek, akik szinte már egy kampányba beillő beszédeket tartottak. Úgy érezték: a helyi polgármesternek nem az a fontos, hogy miért vannak ott, ezért nem is fogadták el azon javaslatát, hogy menjenek vele egy klubba bulizni, mert akkor így két napirendi pontra már nem jutott volna idő.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!