ERDON Országos hírek

2016.12.27. 13:59

Cristian Tudor Popescu: Dragneát választás elé állította az államfő erős gesztusa

Cristian Tudor Popescu politikai elemző azt nyilatkozta kedden, hogy Liviu Dragneát választás elé állította az államfő erős gesztusa , amellyel elutasította Sevil Shhaideh miniszterelnöki kinevezését.

Cristian Tudor Popescu politikai elemző azt nyilatkozta kedden, hogy Liviu Dragneát választás elé állította az államfő erős gesztusa , amellyel elutasította Sevil Shhaideh miniszterelnöki kinevezését.

Véleményem szerint miután Klaus Iohannis államfő mindenféle magyarázat nélkül jelentette be, hogy elutasítja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) közös miniszterelnök jelöltjének kinevezését, nem sok tárgyalási lehetőséget hagyott a két pártnak. Ha adott volna magyarázatot, lenne amiről tárgyalni. Az államfő ezzel az erős gesztussal tulajdonképpen választás elé állította Dragneát, aki nem látom, hogyan reagálhatna másképp, mint egy másik erős gesztussal, miután előre bejelentette, hogy Shhaideh a PSD-ALDE szövetség egyetlen jelöltje - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Popescu.

Véleménye szerint az államfőnek legalább nagyvonalakban magyarázatot kellett volna adnia az elutasításra.

Szerencsés lett volna, ha Klaus Iohannis legalább nagyvonalakban magyarázatot ad az elutasításra, a választók kedvéért. Nem állíthatja be ezt úgy, mint személyes döntését, amiért nem kell számot adnia - állítja a politikai elemző.

Egyik lehetőség az lett volna, hogy az államfő megbeszélést folytatott volna Dragneával arról, hogy a koalíció más személyt javasoljon.

"Előfordulhat, hogy Iohannis birtokában van az elhárító szolgálatok hivatalos, de titkos jelentésének, amely alátámasztja ezt a visszautasítást, ezt négyszemközt közölhette volna Dragneával, aki javasolhatott volna más személyt. Jelen állás szerint akármi megtörténhet. A Iohannis álláspontja előrehozott választásokhoz vezethet, a Dragneáé az elnök felfüggesztéséhez. Mindenképpen politikai csatározások várhatók, amelyek semmiképpen nem válhatnak az ország javára - vélte az elemző.

Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, nem bízza meg kormányalakítással Sevil Shhaideht, ugyanakkor felkérte a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíciót, javasoljon más személyt a miniszterelnöki tisztségre.

AGERPRES/(RO - szerző: Cătălina BARBU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!