ERDON Országos hírek

2016.04.13. 16:42

Rendőrkézen a Rézasszony is

Bihar megyébe is elágazott az a hálózat, amelynek révén összesen 3,5 millió eurónyi haszonra tettek szert annak kigondolói. Szerdán lecsaptak rájuk.

Bihar megyébe is elágazott az a hálózat, amelynek révén összesen 3,5 millió eurónyi haszonra tettek szert annak kigondolói. Szerdán lecsaptak rájuk.

Összesen 24 helyen tartottak házkutatást szerdán reggel a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának emberei, Bihar, Ilfov, Fehér, Kolozs, Hunyad, Olt, Máramaros és Mehedinţi megyékben. A főügyészség felügyelete alatt zajló akciók kilenc cég telephelyein és tizenöt magánszemély lakásaiban zajlottak, és egy vörösrézzel kereskedő bűnözői hálózattal függenek össze. A rendőrség közlése szerint a hálózat 2012–2013–2014-ben adócsalások sorozatával tett szert vagyonra. Réztartalmú anyagokkal kereskedtek, de az ügyletek többsége fiktív volt, csak papíron létezett. A valósnál ugyanis jóval kevesebb adózandó mennyiséget vallottak be, és a profitadó megfizetése alól vonták ki magukat. Összesen 3,5 millió eurónyi haszonra tettek szert.

Az érintettek között van egy különösen érdekes figura is: a Voluntari településen bejegyzett Ronefer ktf. tulajdonosa, Maria Gherghe, akit Rézasszony becenévvel illettek. Ő régebben az akkor még létező Kohászati Minisztérium egyik tisztségviselője volt, aztán jóval később, 2000-ig a Conef vállalatnál dolgozott. Ez azért lényeges, mert ez a cég vette át az összes színesfém-termelő egységet Romániában.

Biharban is

A most felszámolás alatt álló bűnözői hálózatot Ilfov és Hunyad megyében alapozták meg, aztán ágazott el többfelé, így Biharba is. Az adófizetéstől való mentesülés révén megspórolt összegeket banki átutalással juttatták el a fent említett megyékben működő, velük kooperáló cégeknek – ezek képviselői pedig jutalék fejében felvették a készpénzt, és átadták az elkövetőknek. Az eljárás tart, a nyomozati szakasz még nem zárult le. A hatóságok több konkrétumot egyelőre nem közöltek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!